Сирійська війна в 2015 році. Вторгнення Росії та міграційна криза

Сирійська війна в 2015 році. Вторгнення Росії та міграційна криза

ТСН.ua зібрав найголовніші моменти збройного конфлікту у 2015 році / Фото: Reuters

Країна перетворилася на майданчик боротьби із терористами та кривавим диктатором Асадом.

Війна в Сирії фактично розпочалася із демонстрацій 2011 року – так званої Арабської весни, яка в цій країні переросла у кривавий конфлікт у 2012 році. Протестувальники вимагали відставки президента-диктатора  Башара Асада, зараз боротьбу з ним продовжують групи повстанців, зокрема, Вільна сирійська армія. Невизначеною ситуацією в країні скористалися й бойовики "Ісламської держави": на 2015 рік вони мають контроль над територією з населенням 10 млн в Іраку і власне Сирії.

Тож загалом є чотири основні сили і країна зараз поділена на частини за впливом. Частину контролюють урядові війська Башара Асада. Ще невеликий шматок – озброєна опозиція. Сирійські курди контролюють територію на кордоні з Туреччиною. І так звана "Ісламська держава Іраку і Леванту", більш відома як ІДІЛ, контролює більшу територію Сирії. Опозицію і її лідера Халеда Ходжу підтримують США. Війська Асада – Росія. І лише ІДІЛ воює з усіма.

ТСН.ua зібрав найголовніші моменти збройного конфлікту у 2015 році.

  • Жертви та переселенці

Із початку війни загинули десятки тисяч людей, а мільйонам довелося залишити свої помешкання. Організація Об'єднаних Націй заявила 9 липня, що кількість сирійців, які були змушені покинути країну, перевалила за чотири мільйони. Зокрема, це спричинило мігрантську кризу в Європі: Люксембург офіційно ініціював скасування Шенгену на два роки

  • Бойові дії. Перші  удари російських ВПС

Бої  на території Сирії цього року значно активізувалися після втручання Росії до конфлікту, яке було схвалене 30 вересня Радою Федерацій - вона виконала прохання президента РФ Володимира Путіна дозволити використовувати російські війська в інших країнах. Росіяни нібито збиралися воювати проти "ІД". Однак того ж 30 вересня російські військово-повітряні сили завдали перший авіаудар у Сирії - неподалік від міста Хомс, яке не контролюється терористами з "Ісламської держави". Тут живуть мирні жителі і повстанці із Сирійської вільної армії. Також під обстріли потрапили райони неподалік Латакії та Хами. 1 жовтня російські військово-повітряні сили розширили географію атак та завдали удари по місту Телль-Біса (Хомс), місту Джиср-аш-Шугур, провінції Ідліб (місто Кафр Набл) та районах провінції Хама далі на південь (Аль-Латамін). Удари авіації були націлені на райони, контрольовані повстанцями, що виступають проти президента Башара Асада, якого підтримує, зокрема, РФ.

Наслідки бомбардування Росії в районі Ідліб / Фото: Reuters

У США заявили, що удари російської авіації були спрямовані проти сил збройної опозиції, яких підтримують і тренують фахівці Центрального розвідувального управління США та їхні колеги з союзних держав. Водночас у Міноборони РФ стверджували, що літаки російських повітряно-космічних сил завдали точкові удари по восьми об'єктах терористичного угруповання "Ісламська держава", а також повністю знищили пункти управління ІД у горах.

Сирійська опозиція заявила про загибель 36 мирних громадян через авіаудари.

Примітно, що про присутність російських військ в Сирії та постачання зброї урядовим військам Асада міжнародні експерти заговорили ще до офіційного рішення РФ втрутитися до конфлікту. Водночас у Росії спростовували цю інформацію, й лише за кілька тижнів вирішили оголосити про приєднання до боротьби проти "ІД", яка супроводжувалася водночас знищенням осередків опозиції.

На сьогодні Росія має власну авіабазу в Латакії, де базуються літаки Військово-повітряних сил РФ. Також ЗМІ повідомляють, що РФ готується розгорнути сили на другій військовій базі в Сирії: групування військових сил, а також частини забезпечення та прикриття бази будуть розгорнуті на аеродромі Шайрат за 35 кілометрів на південний схід від Хомса. Чисельність авіаційного угруповання у Сирії може зрости до ста літаків.

  • Зміни у розстановці міжнародних сил

Після того, як Росія втрутилася у війну в Сирії, на міжнародній політичній арені дещо змінилися правила гри. Найактивнішу роль у сирійському конфлікті зараз беруть США, Іран та РФ. Відповідно, країни, які раніше мали політичні розбіжності, зараз отримали нові спільні інтереси в регіоні. Як виглядає зацікавленість цих країн у сирійському конфлікті – можна подивитися у нашій інфографіці.

Мотиви Путіна у цій війні називають різні. Перше – він хоче заявити світовій спільноті про себе з позитивного боку - боротьби з ІДІЛ. Друге – він хоче, щоб за це Кремлю пробачили анексію Криму і забули про війну в Україні. І третє – не допустити потік нафти і газу з Ірану в Європу, з якого вже майже зняли санкції. Ці поставки фактично стануть вироком "Газпрому". А отже – і всій російській економіці. Але нафто- і газопроводи з Ірану можна прокласти в Європу тільки через Сирію. Отже, поки там війна – Москва ще з грошима.

  • Вплив паризьких терактів

Криваві напади, які здійснила 13 листопада "Ісламська держава" в Парижі, змусили очільника Франції Франсуа Олланда шукати союзників для боротьби проти бойовиків – зокрема, до обговорень був залучений президент РФ Володимир Путін, який вже тривалий час перебуває в ізоляції на міжнародній арені через вторгнення до України, а також через неоднозначну операцію в Сирії.

Олланд був змушений шукати нових союзників у боротьбі з ІД / Фото: Reuters

Одразу після терактів представники влади США і Франції заявили, що  мають намір активізувати повітряні удари по позиціях "Ісламської держави". Відповідь не забарилася: перший масований удар було завдано по позиціях ІД в Ер-Раці французькими ВПС. В операції взяли участь десять винищувачів, які скинули 20 бомб. За даними міністерства оборони Франції, в результаті удару були знищені командний пункт і тренувальний табір бойовиків. Франція також відправила свій авіаносець "Шарль де Голль".

Вдруге французька армія провела авіаудар проти ІД також у Ер-Рацці в Сирії – "столиці" радикальних ісламістів. У результаті операції був зруйнований командний центр і центр підготовки бойовиків.

  • Реакція Росії на збитий пасажирський літак над Єгиптом

Фото: Reuters

31 жовтня на Синайському півострові розбився російський пасажирський літак А321, який летів з Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга. На борту перебували 224 людини, всі вони загинули. Спочатку в Росії відкидали будь-які версії, пов'язані із терористичною атакою "ІД". Так, прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що будь-які припущення щодо того, що на борту пасажирського літака вибухнула бомба, мають характер спекуляцій. Попри це, в Єгипті та США наголошували на причетності терористів до атаки.

Однак думка офіційної Москви різко змінилася, щойно пролунали постріли в Парижі. У ФСБ заявили, що теракт на літаку таки відбувся. Навіть знайшли докази, що вибухнула саморобна бомба вагою 1,5 кг у тротиловому еквіваленті.

Президент РФ Володимир Путін пообіцяв покарати терористів, які підірвали А321. Зокрема, Росія вперше завдала ударів крилатими ракетами з підводного човна в Середземному морі. Під удар потрапила "столиця" бойовиків.

  • Наслідки конфлікту РФ із Туреччиною

24 листопада російський військовий літак Су-24 був збитий військовими Туреччини. Двом пілотам, які були на борту Су-24, вдалося катапультуватися, проте в повітрі їх обстріляли сирійські повстанці. Один із них був убитий, іншого - Костянтина Мурахтіна - врятували спецпризначенці Росії та Сирії.

Фото: Reuters

Це було вже не перше вторгнення російських літаків до повітряного простору Туреччини, однак вперше ця країна відреагувала силовим методом.  Одразу після інциденту в Кремлі заговорили про неготовність до об'єднання сил проти ІД, хоча ще у вересні на Генасамблеї ООН Путін закликав створити широку міжнародну антитерористичну коаліцію. Також після паризьких терактів Олланд заявляв про те, що за участю Франції, США і Росії буде створено коаліцію для боротьби з "ІД".

Збитий російський літак спричинив виникнення ще одного скандалу між двома країнами, пов'язаного із Сирією. На початку грудня Міноборони РФ заявило, що "Ісламська держава" заробляє близько 2 млрд доларів в рік на нелегальній торгівлі нафтою, а до цього бізнесу залучені президент Туреччини Реджеп Ердоган та його родина. Ердоган, своєю чергою, заявив, що звинувачення Москви є наклепом.

Міністерство оборони Російської Федерації оприлюднило на своїй офіційній сторінці в YouTube відеозапис, на якому зафіксовано проходження великовантажного транспорту  нібито в районі Іскендерун . У Генштабі РФ стверджують, що у цьому місці межа з боку Сирії перебуває під контролем бандформувань терористичної організації "Джебхат ан-Нусра", які вільно пропускають на територію Туреччини автоцистерни і великовантажні фури з нафтою.

Західні країни виступають за проведення переговорів між країнами, очевидно, передчуваючи, що конфлікт може зашкодити боротьбі проти ісламістів.

  • Вплив сирійської війни на Україну

Ще до офіційного старту російської військової кампанії (30 вересня), лідер кримських татар Мустафа Джемілєв повідомив, що Росія вже безпосередньо надсилає свої війська із захопленого Криму до Сирії.

Крім того, за даними штабу АТО, на окупованому проросійськими терористами Донбасі  приватні військові компанії з РФ розгортають свої призовні структури: росіяни набирають найманців для війни в Сирії: пропонують оплату в 10 разів більшу, ніж у складі терористів "ДНР" і "ЛНР" – до 200 тис. рублів.

Боовикам "Д/ЛНР" за участь в сирійській війні пропонують вищу зарплату / Фото: twitter/SputnikInt

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов також підтвердив, що Росія вербує бойовиків на Донбасі для участі в бойових діях у Сирії.

Після перемовин із віце-президентом США Джо Байденом український лідер Петро Порошенко заявив, що Україна готова надати підтримку антитерористичній коаліції, яка здійснює операцію у Сирії. Президент наголосив, що українці вже мають неабиякий досвід боротьби з тероризмом, тому можуть бути корисними у цій справі. Водночас експерти наголошують, що це радше дипломатичний крок й "реверанс із метою висловити свою солідарність у боротьбі з тероризмом".

  • Прогнози

Експерти не поспішають із втішними висновками щодо подальшої долі Сирії. Існує дуже мало шансів, що взагалі буде коли-небудь повернуто контроль над усією державою, вважає професор Джеймс Л. Гелвін із Каліфорнійського університету, фахівець із сучасної близькосхідної історії. Він наголошує, що режим Асада навряд чи вбачає головного ворога в "Ісламській Державі", тож бойовикам на території цієї країни буде легше закріпитися, ніж у тому самому Іраку. Водночас антитерористична коаліція побоюється робити будь-що, що може в результаті тільки посилити диктаторський режим.

Крім того, у суспільстві через війну ще більше посилюватиметься сегрегація, на чому зіграв Асад, придушуючи повстання. 

Війна також завдала величезних збитків країні, від яких не оговтається сирійське суспільство. Поруч із величезними втратами і мільйонами біженців, у державі фактично зруйнована інфраструктура. Було знищено близько третини житлового фонду, цілі квартали були перетворені на руїни. Вартість реконструкції інфраструктури Сирії і завдання, на виконання яких потрібні будуть десятиліття, оцінюються в мінімум $ 73 млрд та максимум $ 200 млрд. Малоймовірно, що такі суми надходитимуть від міжнародного співтовариства.

Для Росії - одного із гравців у сирійському конфлікті - участь у боротьбі в цій країні, очевидно, також затягнеться на роки. Експерти наголошують, що таким чином Путін намагатиметься відволікти світових лідерів від проблеми українського Донбасу та примусити їх до послаблення санкцій. Згідно з іншою думкою, бойові дії у Сирії - просто спосіб відволікти громадську думку у самій Росії від здавання Донбасу.

Однак паралельно російський президент створює усі умови для народження нового і дуже небезпечного ворога в особі сунітів, запевняють аналітики. Понад 50 релігійних лідерів Саудівської Аравії вже підтримали джихад проти РФ. Вони закликають країни мусульманського світу надати "моральну, матеріальну, політичну і військову підтримку "святим воїнам Сирії". Крім того, варто нагадати і про збитий російський літак над Синайським півостровом: відповідальність за теракт взяла на себе "Ісламська держава". Прагнучи відволікти світову й російську громадськість, Путін, схоже, продовжує наживати собі ворогів і далі.

Путін наказав знищувати у Сирії всіх, хто загрожуватиме інтересам Росії

Путін наказав знищувати у Сирії всіх, хто загрожуватиме інтересам Росії

Повʼязані теми:

Наступна публікація