Ситуація з гуртом OT VINTA може підживити антиукраїнські настрої в Польщі

Ситуація з гуртом OT VINTA може підживити антиукраїнські настрої в Польщі

Фото: Вконтакте/Ot Vinta Ukrabilly Band

Атмосфера загострюється напередодні роковин Волинської трагедії.

Польські націоналісти прийшли зустрічати український гурт OT VINTA у Варшаві, хоча вже знали, що українців завернули на кордоні. Музикантів протримали дев'ять годин, після чого відмовили у в'їзді та навіть погрожували скасувати 5-річні шенгенські візи, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Мав приїхати гурт, який дуже вписується в бандерівський образ", - пояснив присутність на варшавській акції польський націоналіст Войчех Войтулевич. Такі настрої стали аргументом для влади країни, аби відмовити українцям у в'їзді. Поляки заявили, що не можуть гарантувати безпеку на концертах. "Я проти, аби громадський порядок, за який я несу відповідальність, а також безпека громадян нашої країни – були під найменшою загрозою", - пояснив міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Блащак.

Голова Об'єднання українців Польщі Петро Тима каже, що музиканти OT VINTA вже два десятки разів виступали в Польщі, і тільки зараз до них виникли претензії. Причину інциденту він бачить у наростаючий антиукраїнській істерії у Польщі, яку до того ще й підігрівають з Кремля. "Це не вперше відбувається. В 1990-ті роки такий накал емоцій вже був. Доходило до підпалів наших офісів, споби заборони у Перемишлі провести фестиваль української культури. Але тоді центральна влада місцевим політикам на Підкарпатті сказала стоп... А зараз йде загравання з цими середовищами", - заявив Тима.

Український гурт Ot Vinta не впустили до Польщі

Український гурт Ot Vinta не впустили до Польщі

І це розуміють не лише українці в Польщі – каже лідер гурту OT VINTA. "За сьогоднішній день до мене з Польщі чоловік 7-8 подзвонили і вибачались за весь польський народ", - розповів він.

На знак протесту проти такої політики та заборони вїзду Ot Vinta поляки та українці танцювали з прапорами обох країн під пісні українського гурту "Йорій Клос", який замінив колег по сцені. Відомий польський політолог вбрався у футболку "Укроп". "На фейсбуці було написано, що краще не вбирати червоно-чорні вишиванки, в мене є червоно-чорна вишиванка, але я її не взяв, подумав, що такої футболки польські націоналісти, або краще сказати тітушки – не зрозуміють", - пояснив працівник Варшавського університету Анджей Шептицький.

Польські націоналісти влаштували свій альтернативний концерт. Опонентів розділяли кордони поліції. Минулося без сутичок. Але в українській спільноті не виключають нових антиукраїнських виступів до чергової річниці Волинської трагедії наступного тижня.

Як уже повідомлялося, українську рокабілі-групу Ot Vinta не впустили на виступ до Польщі через підтримку УПА: місцеві ультрас погрожували спалити сцену у Перемишлі, де місцева українська діаспора збиралася провести свято Купала. Посольство України вважає, що гурт став заручником емоційної істерії та нічим необґрунтованих фобій певних середовищ у Польщі. Інцидент уже сколихнув Мережу та викликав бурну реакцію як прихильників гурту, так і високопосадовців. Зокрема, міністр культури України Євген Нищук підтримав колектив та сприйняв ситуацію як особисту образу.

Кореспондент ТСН Маргарита Ситник

Повʼязані теми:

Наступна публікація