Кремль атакує. Усе, що потрібно знати про скандал зі зламом пошти Клінтон

Кремль атакує. Усе, що потрібно знати про скандал зі зламом пошти Клінтон

Фото: РИА Новости

Демократична партія США стала жертвою кібератаки, унаслідок якої було оприлюднено 20 тисяч повідомлень про неправомірні дії демократів під час президентських перегонів.

У п'ятницю, 22 липня, були оприлюдені 20 тисяч вкрадених повідомлень з електронної пошти Демократичної партії США. У них викривалися протиправні дії демократів, направлені проти головного опонента Гілларі Клінтон усередині Демократичної партії - Берні Сандерса. Соратники Клінтон заявили, що її пошту зламали за замовленням Кремля задля допомоги Трампу.

ТСН.ua зібрав докупи усі відомі факти про цю історію, аби розібратися, що то були за документи, яку шкоду вони нанесли Демократичній партії та кому був вигідний цей скандал.

ЩО СТАЛОСЯ?

22 липня хакер, а пізніше й WikiLeaks, оприлюднив повідомлення, у яких викривалося, наскільки демократи діяли в інтересах Клінтон і на шкоду її опоненту від Демократичної партії у президентських перегонах Берні Сандерсу. Витік стався напередодні національного з'їзду партії, на якому мала бути затверджена номінація Клінтон як кандидата в президенти від демократів.

Дуже важко встановити джерело кібератаки. Однак спеціалісти дійшли висновку, що атаку могли здійснити хакери з російської розвідувальної спецслужби ГРУ. Метадані листів вказують на те, що документи пройшли через російські комп'ютери.

Зазначимо, відповідальність за скоєне взяв на себе хакер під псевдонімом Guccifer 2.0. Однак у зарубіжних ЗМІ почали з'являтися статті про можливе замовлення кібератаки з боку президента РФ Володимира Путіна.

Володимира Путіна підозрюють у замовленні кібератаки. / Фото: Reuters

Про злам комп'ютерних мереж штаб-квартири демократів стало відомо в червні. За зламом стояли два незалежних угруповання хакерів. Одне з них, під кодовою назвою Cozy Bear, стежило за електронною поштою та мессенджерами співробітників комітету з літа минулого року. Друге, назване Fancy Bear, в квітні отримало доступ до бази даних демократів.

Вважається, що Fancy Bear працює на замовлення російської військової розвідки ГРУ. Це угрупування також відоме в експертному співтоваристві під іменами APT28 і Pawn Storm і вважається вільною конфедерацією кращих російських хакерів. Cozy Bear може бути пов'язане з ФСБ.

Через скандал лідер Демократичної партії Деббі Вассерман Шульц оголосила про відхід у відставку.

ЗМІСТ ЛИСТІВ

В одному з листів 21 травня офіційний представник комітету зв'язку писав колезі про можливість попросити журналістів написати, що кампанія Сандерса "жахлива" після того, як збій у серверах комітету надав йому доступ до голосів виборців Клінтон.

В іншому листі співробітник партії запитала пані Вассерман Шульц, яка подала у відставку, чи повинні вони зателефонувати CNN, щоб поскаржитися на момент, який вийшов в ефір, де Сандерс сказав, що він витіснив би голову Демпартії (Вассерман Шульц – ред.), якби його обрали.

"Чи слід нам підкреслити СNN, що термін (правління голови Демпартії - ред.) спливає наступного дня після інавгурації, коли оберуть нового голову партії?", - запитав співробітник у листі.

"Це безглузда історія. Він не стане президентом", - відповіла Шульц.

Ще в одному листі пропонувалося знайти спосіб звернути увагу на релігійні вірування неназваної людини. Ішлося, імовірно, також про Сандерса.

"Можливо, це не має різниці, але у Кентуккі та WVA ми можемо змусити когось запитати про його віру. Чи вірить він у Бога?", - написав Бред Маршалл, головний фінансовий директор комітету.

"Він казав, що має єврейську спадщину. Здається, я читав, що він атеїст. Це може виграти нам кілька очків".

Коли листи були оприлюднені, Бред Маршал жодним чином не прокоментував ці цитати. Він сказав, що не пам'ятає такого і що сказане не було про Сандерса.

У викрадених листах також містилася інформація, щодо політичних дій стосовно Дональда Трампа. В одному з них обговорювалася спроба створення фейкової реклами для роботи в компанії Трампа. Це мала б бути сатирична спроба висвітлити сприйняття Трампом жінок, як сексуальних об'єктів.

"Шукаємо співробітниць для кількох позицій у великій нью-йоркській корпорації, відомій своїми інвестиціями в нерухомість, підроблені університети, стейки і вина. У боса жорсткі стандарти щодо жінок, яких наймають на роботу, які, своєю чергою, можуть або приймати замовлення на обід (мають бути привабливими), або спостерігати за мультимільйонними проектами (повинні бути привабливими, коли їх наймають на роботу)", - жартували у листах.

ЧОМУ ВОЛОДИМИРУ ПУТІНУ ВИГІДНО ПІДТРИМУВАТИ ДОНАЛЬДА ТРАМПА?

Видання New York Times наводить слова менеджера політичної кампанії Гілларі Клінтон про те, що отримані повідомлення були вкрадені росіянами для допомоги Дональду Трампу. Однак доказів, щоб це довести, недостатньо.

Як зазначає видання, Росії вигідно підтримувати Трампа. По-перше, Трамп зазначав в інтерв'ю New York Times, що не підтримуватиме держави, що перебувають у НАТО, у разі нападу на них Росії доти, доки не переконається спершу, що ці країни зробили великий внесок для Атлантичного альянсу. По-друге, Трамп також заявляв, що хоче бути з Росією в гарних стосунках, а також називав Путіна кращим лідером, ніж Барак Обама.

Володимиру Путіну вигідно пітримувати Дональда Трампа.

Своєю чергою, голова політичної кампанії Дональда Трампа, Пол Манафорт заперечив будь-який зв'язок між кампанією Трампа та режимом Путіна.

Водночас цікавою особистістю є й сам Пол Манафорт. Він був одним з американських радників Віктора Януковича. У квітні Fox News запитав Манафорта про його стосунки з екс-президентом України. Тоді голова кампанії Трампа сказав, що він просто намагався допомогти українцям побудувати демократію, яка б тісніше співпрацювала зі Сполученими Штатами та їхніми союзниками.

Один з американських радників Януковича Пол Манафорт. / Фото: Getty Images

РЕАКЦІЯ РОСІЙСЬКИХ ВИСОКОПОСАДОВЦІВ НА СКАНДАЛ

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков

Дмитро Пєсков назвав абсурдними повідомлення про те, що Москва нібито причетна до зламу електронної пошти Національного комітету Демократичної партії США. Він зазначив, що під час предвиборчої кампанії надмірно експуатують російську тему.

"У цілому ми, як і раніше, спостерігаємо спроби маніакально використовувати російську тему в ході електоральної кампанії в США, ось ці ось абсурдні новини відразу були спростовані сім'єю відомого кандидата в президенти", - зазначив Пєсков.

"У Кремлі (ніяк – ред.) не ставляться до цього повідомлення", - сказав Пєсков.

"У Кремлі (ніяк – ред.) не ставляться до цього повідомлення". / Фото: Reuters

Глава МЗС Росії Сергій Лавров

Сергій Лавров зазначив, що не може без лайливих слів коментувати підозру в участі Кремля у витоку важливих документів Демократичної партії.

"Я не хотів би вживати англійське слово з чотирьох букв", - сказав він.

"Я не хотів би вживати англійське слово з чотирьох букв". / Фото: Reuters

РЕАКЦІЯ ГІЛЛАРІ КЛІНТОН

Менеджер передвиборчої кампанії Клінтон Роббі Мук заявив, що російські хакери викрали та оприлюднили повідомлення електронної пошти Національного комітету Демократичної партії, які критикують Берні Сандерса для того, щоб допомогти Дональду Трампу перемогти на виборах в листопаді.

РЕАКЦІЯ ДОНАЛЬДА ТРАМПА

"Що за жарт. Це показує, що Гілларі Клінтон робитиме і говоритиме все, щоб виграти вибори і утримати владу в фальсифікованій системі", - сказав старший радник зв'язку Трампа Джейсон Міллер в своїй заяві.

Син Дональда Трампа, Дональд Трамп-молодший, також засудив звинувачення у кібератаці з боку Росії з метою допомогти Трампу виграти вибори.

РЕАКЦІЯ БЕРНІ САНДЕРСА

Незважаючи на оприлюднення такої кількості інформації, що доводить нечесну гру Клінтон стосовно Сандерса, останній, своєю чергою, виступив у понеділок, 25 липня, з промовою, у якій закликав голосувати за Клінтон, адже Трампа, за його словами, потрібно перемогти. Сандерс також назвав також Трампа демагогом та задиракою.

Повʼязані теми:

Наступна публікація