Скандал у Швеції: поліцію звинувачують у навмисному приховуванні нападів мігрантів на жінок

Скандал у Швеції: поліцію звинувачують у навмисному приховуванні нападів мігрантів на жінок

Шведська поліція приховувала інформацію про випадки домагань мігрантів щодо жінок і дівчат / Фото: Getty Images

Одне з видань отримало внутрішню документацію правоохоронних органів.

Шведська поліція приховувала інформацію про випадки домагань мігрантів щодо жінок і дівчат на молодіжному фестивалі We are Sthlm ("Ми – Стокогольм") влітку 2015 року.

Про це повідомило шведське видання Dagens Nyheter, що має внутрішню документацію поліції за серпень 2015 року, передає Європейська правда.

Згідно із документами, під час одного з концертів молоді чоловіки використали натовп для сексуального домагання дівчат.

"Незважаючи на відносно невелику кількість учасників фестивалю, велика кількість дівчат була піддана сексуальному насильству", - йдеться в рапорті одного із поліцейських.

Жертвами стали молоді жінки і дівчата, в тому числі навіть 11- та 12-річні. Відповідальність за напади поліція покладає передусім на вихідців з Афганістану.

Жертвами нападів стали близько 150 жінок. Кілька осіб було заарештовано, однак у жодному з випадків не дійшло до обвинувального висновку.

Поліцейські, з якими вдалося поспілкуватися виданню, на умовах анонімності визнали, що навмисно не надавали злочинам, скоєним мігрантами, розголосу: шведська влада не хоче, щоб статистика зростання злочинності серед іноземців була використана антиміграційною партією "Шведські демократи".

Прем'єр-міністр Швеції Стефен Льовен назвав дії поліції подвійною зрадою.

"По-перше – ці злочини не розслідувалися, по-друге – поліція навіть не інформувала про них", - заявив він.

"Поліція розслідує злочини і притягне винних. Але ніщо не може виправдати приховування проблеми: якщо вона є, ми маємо про неї знати", - сказав Льовен.

Нагадаємо, що у центрі німецького міста Кельн у новорічну ніч невідомі влаштували масові сексуальні домагання та пограбування сотень жінок. Постраждалі розповіли, що нападники забирали в них сумки, мобільні телефони та гаманці. Канцлер Німеччини Ангела Меркель особисто закликала до швидкого розслідування справи.

Акт масового насилля викликав акції протесту у місті. 9 січня, до собору, поблизу якого відбулись атаки, прийшли члени радикального руху проти мігрантів "Європейські патріоти проти ісламізації заходу" (Pegida). Водночас на цьому ж місці було організовано мітинг проти організації Pegida. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація