Хот-доги з Обамою і пісні. Чим запам'ятається світові прем'єр Британії, окрім політичної діяльності

Хот-доги з Обамою і пісні. Чим запам'ятається світові прем'єр Британії, окрім політичної діяльності

Фото: Reuters

В останній день прем'єрства Девіда Кемерона ТСН.ua згадує кумедні випадки та гучні скандали навколо імені голови уряду Великобританії.

У середу, 13 липня, новим прем'єр-міністром Великобританії стане Тереза Мей. Уперше після Маргарет Тетчер уряд очолить жінка.

Нагадаємо, 24 червня Девід Кемерон заявив, що йде у відставку. Таке рішення він прийняв після того, як за результатами референдуму мешканці держави обрали курс на Brexit. Прем'єр-міністр підтримував позицію залишитися в Європейському Союзі.

"Думаю, буде неправильно для мене намагатися бути капітаном, який веде свою країну до наступного пункту призначення", — заявив Кемерон.

Зазначимо, Девід Кемерон посів посаду прем'єр-міністра країни 11 квітня 2010 року після відставки Гордона Брауна. Кемерон став першим з 1997 року прем'єром-консерватором, а також одним з наймолодших керівників кабінету в британській історії, побивши віковий рекорд Тоні Блера на кілька місяців.

ТСН.ua вирішив пригадати, чим ще запам'ятався світові Девід Кемерон, окрім своєї політичної діяльності.

1. Поїдав хот-доги виделкою та ножем

Традиційно напередодні парламентських виборів у Великобританії політики відвідують будинки звичайних британців заради прихильності електорату. Торік, у квітні 2015 року, прем'єр-міністр Девід Кемерон навідався до сім'ї у британському містечку Пул. Політика пригостили хот-догом та салатом.

Намагаючись виглядати як звичайний британець, Кемерон, позуючи перед фотоапаратами, із задоволенням смакував хот-дог. Проте прем'єр використовував для цього виделку та ніж.

Фото: Getty Images

Таке поїдання фаст-фуду здивувало та насмішило користувачів соціальних мереж, які одразу почали жартувати над Кемероном. Користувачі вигадували жартівливі вірші, порівнювали Кемерона з різними відомими персонажами та засумнівалися в тому, чи дійсно він близький до "простих смертних".

2. Куштував хот-доги з Бараком Обамою

Девід Кемерон також поїдав американський фаст-фуд з президентом США Бараком Обамою. Під час триденного візиту прем'єр-міністра Великобританії до США у березні 2012 року політики відвідали баскетбольний матч в університеті Дейтона, під час якого обидва коментували гру та їли хот-доги.

Фото: AFP

Фото: AFP

3. Загубив секретний кейс у потягу

У вересні 2013 року забудькуватий прем'єр-міністр залишив на столі червоний кейс із секретними документами, прямуючи потягом із Лондона до Едингбурга. Попутник британського прем'єра зробив сенсаційне фото загубленої валізи, яке було надруковане у Daily Mail.

Як виявилося, доки Кемерон ходив поїсти, валіза зі вставленим ключем позувала на столику для охочих із нею сфотографуватися. Даунінг-стріт у відповідь на закиди про необачність наголосила, що таємні документи жодної секунди не залишалися без догляду.

Прем'єр Девід Кемерон забув секретний кейс у потязі

Прем'єр Девід Кемерон забув секретний кейс у потязі

4. Розповів студентам про улюбленого героя книги "Гаррі Поттер"

У липні 2013 року під час зустрічі зі студентами університету імені Нурсултана Назарбаєва у Казахстані Девід Кемерон на запитання студента, з яким персонаже популярної книги він себе ототожнює, зізнався, що хотів би бути Гаррі Поттером.

"Моїй доньці 9 років, і вона лише почала читати книжки про Гаррі Поттера. Тож я разом з нею відкриваю по новому для себе історію про хлопця-чарівника. Я можу думати, як будь-який персонаж із книги. Однак врешті-решт, усвідомив, що хотів би бути Гаррі Поттером", - зізнався Кемерон студентам.

Водночас прем'єр пожартував, що багато британців не бачить в ньому чарівника та, імовірно, вважають його злим чародієм Волдемортом.

"Переконаний, люди у Великобританії хочуть зобразити мене в різних ролях. І, знаєте, я дозволяю їм це, щоб їхнє завдання не було таким простим", - додав Кемерон.

5. Спровокував міжнародний скандал

У травні 2016 року британський прем'єр забув про увімкнений мікрофон та випадково спровокував міжнародний скандал.

Під час зустрічі із королевою голова уряду розповідав їй про майбутній антикорупційний саміт, який Британія приймала. Кемерон назвав Нігерію та Афганістан, які також будуть присутні на зустрічі найкорумпованішими країнами світу. Слова британського прем'єра одразу розкритикували.

"Ми говорили про антикорупційний саміт. До Британії прибувають лідери кількох фантастично корумпованих країн. Нігерія та Афганістан, мабуть, дві найкорумпованіші держави у світі", - сказав Кемерон, забувши про мікрофон та журналістів.

Британський прем'єр Девід Кемерон забув про ввімкнений мікрофон і спровокував скандал

Британський прем'єр Девід Кемерон забув про ввімкнений мікрофон і спровокував скандал

6. Незграбно потискав руки

На саміт НАТО Девід Кемерон та Барак Обама прибули разом і обидва рушили потискати руки делегатам. Однак делегати потиснули руку лише президентові США, поставивши прем'єра Британії у незручне становище. Девід Кемерон просто помахав делегатам. Відео курйозного моменту вмить облетіло Мережу.

7. Грав з Обамою в пінг-понг

На одній з прес-конференцій Обама та Кемерон вирішили зіграти у пінг-понг у парах. Однак, як виявилося, прем'єр-міністр Великобританії не дуже вправний у цьому виді спорту, на відміну від президента США. Девід Кемерон постійно відбивав м'ячик не в той бік, влучав у сітку, проте Барак Обама терпляче продовжував гру зі своїм колегою.

8. Зробив недоречне селфі з президентом США

У грудні 2013 року на панахиді за Нельсоном Манделою прем'єр-міністра Великобританії розкритикували за недоцільне селфі з президентом США та прем'єр-міністром Данії Хелле Торнінг-Шмідт. Дружина голови США Мішель Обама була зовсім незадоволена вибриком політиків.

Фото: mirror.co.uk

Зазначимо, британське видання Daily Mail повідомляло, що за словами Кемерона, Обама називає його "братан". Повідомлялося, що між політиками склалися дружні стосунки.

9. Нетривіально використовував службове авто

Кумедні випадки ставалися з Кемероном ще до призначення на пост прем'єр-міністра. Так, довгий час коли Кемерон був депутатом парламенту, він діставався до місця роботи на велосипеді. Пізніше з'ясувалося, що службова машина, яка належала Кемерону, не простоювала у гаражі, економлячи гроші платників податків, а возила його валізи слідом за ним.

Консерватори тоді заявили, що ніколи й не приховували того факту, що авто Кемерона возить його речі. Вони зазначали, що прем'єр-міністр полюбляє їздити на велосипеді, але просто не може перевозити усі свої документи на роботу.

10. Був ображений італійською офіціанткою

У серпні 2011 року британські видання писали про кумедний випадок з прем'єр-міністром в Італії. Девід Кемерон відпочивав з родиною у регіоні Тоскана, де в одному з поселень він замовив каву і попросив офіціантку принести її на вулицю, де вони сиділи. Дівчина ж відповіла прем'єрові, що вона зайнята і щоб він сам узяв собі каву.

Кемерона вразила нечемність офіціантки. Він з родиною випив каву і пішов з закладу, не залишивши чайових.

Видання Daily Mail наводило цитати офіціантки. Вона вибачалася за свою нечемність, пояснивши це тим, що не впізнала прем'єр-міністра і справді була дуже зайнята. Водночас її засмутило, що Кемерон не залишив чайових, незважаючи на обслуговування.

Фото: Getty Images

11. Повідомив про відставку і заспівав

11 липня 2016 року, після того, як Кемерон оголосив, що йде з посади, він заспівав. Прем'єр повідомив журналістам, що востаннє очолить засідання Кабміну у вівторок та направився до дверей. Забувши про увімкнений мікрофон, прем'єр промугикав собі під ніс якусь пісеньку та зайшов до будинку.

12. Засвітився в офшорному скандалі

Девід Кемерон також фігурував в офшорному скандалі. Повідомлялося, що після смерті свого батька прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон отримав у подарунок від матері 200 тисяч фунтів. Таким чином глава британського уряду міг ухилятися від сплати податку на спадщину.

Через офшорний скандал у Великобританії пройшла акція протесту, учасники якої вимагали відставки прем'єра. Протестувальники скандували "Геть, Кемерон!" та вигукували "Час піти з посади!". Вони принесли з собою банери та іграшку у вигляді свині, на якій було прикріплене фото глави уряду.

13. Ініціював референдум щодо членства в ЄС

Питання виходу із Європейського Союзу фактично розв'язав Девід Кемерон. Ще на початку 2013 року він розкритикував ЄС за кризу єврозони, падіння конкурентоспроможності економіки і невідповідність дій уряду ЄС бажанням його громадян.

Тоді ж він пообіцяв виборцям провести не пізніше 2017 року референдум про вихід держави з ЄС, якщо його партія здобуде перемогу на парламентських виборах в травні 2015 року.

Однак менше ніж за рік, у лютому 2016 року, він досяг домовленостей із Брюсселем щодо реформи європейських інститутів на умовах Лондона в обмін на збережене членство в союзі. Відтоді Кемерон офіційно став підтримувати кампанію проти виходу Британії.

Фото: Reuters

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація