Скандального генсека ООН Пан Гі Муна на посаді може змінити жінка

Скандального генсека ООН Пан Гі Муна на посаді може змінити жінка

Фото: Центр новин ООН

Найреальніших кандидатів двоє, і обидва – представниці чарівної половини людства.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун оскандалився в Росії. Текст його виступу на економічному форумі у Санкт-Петербурзі обурив українських дипломатів і промову було відреговано невдовзі після публікації, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Генсек зачитав у Петербурзі м'якшу промову. Але в особистій зустрічі з Володимиром Путіним усе-таки не зміг утриматися від реверансів.

"Для мене велика честь працювати з Росією і її дипломатами. Особливо з Росією – постійним членом Радбезу ООН. Бо ви є великі прихильники і гаранти міжнародного миру і безпеки", - заявив Пан Гі Мун.

Міжнародна реакція на загравання генсека з Росією дещо забарилася. Утім, країни можуть відповісти інакше. Цього року в ООН відбудуться вибори нового очільника. Повноваження Пан Гі Муна спливають 31 грудня.

Чим може закінчитися “загравання” Генсека ООН Пан Гі Муна з Росією

Чим може закінчитися “загравання” Генсека ООН Пан Гі Муна з Росією

Уже відомі 11 претендентів на його місце. Це представники Східної Європи, а також Португалії, Аргентини та Нової Зеландії. Західні аналітики називають дві найреальніші кандидатури.

Це голова ЮНЕСКО болгарка Ірина Бокова. Вона закінчила інститут у Москві, їй симпатизує Росія. США підтримують екс-прем'єрку Нової Зеландії Гелен Кларк.

Кандидата в генсеки ООН подає Рада безпеки ООН, тобто і Україна теж. А вже потім за нього остаточно голосує Генеральна асамблея. Під час кулуарних домовленостей дипломати пригадають, хто в якому скандалі брав участь.

Як уже повідомлялося, постпред України при ООН Володимир Єльченко заявив, що глибоко обурений заявами генерального секретаря ООН Пан Гі Муна про миротворчу роль РФ на Донбасі. Після того прес-служба ООН виправила текст промови генсека Пан Гі Муна щодо ролі Росії у сучасному світі під час економічного форуму у Санкт-Петербурзі.

Однак Україна направила в ООН офіційний лист протесту через висловлювання генерального секретаря про роль Росії у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін також обговорить з генсеком ООН його висловлювання.

Кореспондент ТСН Станіслав Фещенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація