Скандального президента Філіппін публічно звинуватили у замовленні сотень вбивств

Скандального президента Філіппін публічно звинуватили у замовленні сотень вбивств

Родріго Дутерте / Фото: Reuters

Нібито одну жертву Родріго Дутерте наказав згодувати крокодилам.

На слуханнях у сенаті кілер Едгар Матобато заявив, що президент Філіппін Родріго Дутерте є замовником сотень вбивств, йдеться у випуску ТСН.16:45.

Одну з жертв за особистим наказом Дутерте начебто взагалі згодували крокодилу. Прихильники президента одразу назвали ці слова брехнею і спробами забруднити їхнього лідера.

В масових убивствах президента Філіппін звинувачують не вперше, але вперше на публічних слуханнях, офіційно та на камеру. Чоловік, який твердить, особисто брав замовлення.

"Дутерте наказував вбивати. Ми навіть не знали імен. Нам просто казали їх убивати. Одного ми скинули до води, аби його з'їв там крокодил", - розповідає колишній найманий вбивця.

Схожі закиди на адресу Родріго Дутерте лунають не вперше. Він і не думає виправдовуватися і називає це боротьбою з наркобаронами. Так звані "загони смерті" з'явилися у майбутнього президента ще в рідній провінції Давао. Правозахисники з Amnesty International та Human Rights Watch твердять, що на початку двохтисячних він просто оголошував імена своїх ворогів, виступаючи по радіо. І їх ставало менше.

"Убивайте їх, бо ви - жертви. Йдіть до них додому, обливайте оселі бензином і паліть ущент. Покажіть, чого вартий ваш гнів", - це офіційна заява шефа поліції Філіппін.

У Філіппінах під час слухань у сенаті кілер зробив шокуючу заяву про президента країни

У Філіппінах під час слухань у сенаті кілер зробив шокуючу заяву про президента країни

За правилами однієї провінції з 1 липня починає грати вся країна. За неповні три місяці - більше двох тисяч убитих без суду та слідства. Тому що хтось вважав чи назвав їх причетними до наркоторгівлі. Серед загиблих опинились навіть діти.

"Усі ми проти наркотиків, але мусить же бути закон. І президент має це зрозуміти. Стільки людей - стали безневинними жертвами цієї війни", - каже правозахисниця Маріц Гарсіа.

Жоден філіппінець не залишається осторонь цієї нарковійни. Навіть першокласникам показують вистави про сильного президента, який розправляється зі злочинцями.

Злочинці здаються тисячами по всій країні. Бо ті, хто встиг, повертаються додому живими, з сертифікатами подібного зразку: "Цей сертифікат підтверджує, що займався незаконною наркоторгівлею, але був серед тих, хто добровільно здався 13 липня 2016 року і заприсягся більше ніколи не займатися наркотиками".

Занепокоєння діями нового президента Філіппін лунає вже від ООН. Дутерте не відступає.

"Я не хочу вас ображати. Але може, нам краще вийти з ООН. Якщо ви, сучі діти, нас не поважаєте - ми просто вийдемо геть з організації", - заявляє Дутерте.

Так само він називає і президента Сполучених Штатів, Обама у відповідь скасовує зустріч, де мав обговорювати з Дутерте системні порушення прав людини на Філіппінах. Для прихильників Дутерте - це лише зайвий привід зібратися на антиамериканську демонстрацію. Ще влітку він пообіцяв: за вбивство наркоторговця нікого до в'язниці не саджатиме. Хіба що сам сяде першим.

Нагадаємо, перед американським президентом Дутерте вибачився.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація