Слідство не довело, що Ясір Арафат був отруєний

Слідство не довело, що Ясір Арафат був отруєний

Оскільки дружина Арафата Суха відмовилася від розтину, причини смерті колишнього палестинського лідера тоді залишилися нез'ясованими

Арафат помер 11 листопада 2004 року у військовому госпіталі під Парижем у віці 75 років.

Слідчі судді визнали, що немає ніяких доказів того, що колишній палестинський лідер Ясір Арафат був отруєний.

У Франції припинено розслідування у справі про можливе вбивство колишнього палестинського лідера Ясіра Арафата.

Слідчі судді постановили закрити справу, повідомила в середу, 2 вересня, прокуратура Нантера. Вони не знайшли доказів того, що Арафат був отруєний радіоактивною речовиною полоній.

Прокуратура клопотала про закриття цієї справи в середині липня. Арафат помер 11 листопада 2004 року у військовому госпіталі під Парижем у віці 75 років. Незадовго до смерті стан його здоров'я різко погіршився. Оскільки дружина Арафата Суха відмовилася від розтину, причини смерті колишнього палестинського лідера тоді залишилися нез'ясованими.

Швейцарські експерти, однак, згодом повідомили, що аналізи проб з особистих речей Арафата виявили високу концентрацію полонію. Після цього Суха у 2012 році подала заяву в органи юстиції Франції з проханням порушити справу про вбивство. У листопаді 2012 року тіло Арафата було ексгумоване з могили в Рамаллі на Західному березі річки Йордан. Три групи експертів зі Швейцарії, Франції та Росії окремо досліджували 60 проб останків. Французькі та російські фахівці прийшли до висновку, що Арафат був отруєний, а швейцарські експерти заявили, що вважають версію отруєння Арафата полонієм більш ймовірною.

У березні 2015 року прокуратура Нантера повідомила, що за результатами нової експертизи, проби, взяті з могили Арафата, підтвердили наявність в них полонія, проте сліди цієї речовини були "природного походження". У середині липня прокуратура подала в суд клопотання про закриття справи про передбачуване вбивство екс-голови Організації визволення Палестини.

Нагадаємо, що медичне агентство Росії назвало причину смерті Ясіра Арафата.

Повʼязані теми:

Наступна публікація