Справедливість на виборах, як її розуміє Путін - Die Presse

Справедливість на виборах, як її розуміє Путін - Die Presse

Фото: kremlin.ru

П'ять років тому кремлівську партію "Єдина Росія" називали "партією злодіїв і шахраїв".

Російські власті обіцяють чесні вибори в Держдуму 18 вересня – і не допускають незалежних спостерігачів до їх роботи.

Про це пише Ютта Зоммербауер у статті "Справедливість на виборах, як її розуміє Путін", опублікованій на сайті газети Die Presse.

П'ять років тому Григорій Мельконьянц був героєм російського громадянського суспільства. Такі спостерігачі, як він, допомогли виявити порушення під час парламентських виборів. З допомогою близько 4000 спостерігачів по всій країні, гарячої лінії та інтерактивної карти, на якій були показані порушення положень про вибори, а також соціальних медіа спостерігачі та активісти змогли продемонструвати шокуючу картину 4 грудня 2011 року. На наступний день після виборів люди в Москві і Санкт-Петербурзі вийшли на вулиці з гаслом організації спостерігачів за виборами Мельконьянца "Голос": "За чесні вибори" скандували ошукані городяни і вимагали повторних виборів, вигукуючи: "Поверніть голос народу".

На деякий час похитнувся режим Володимира Путіна, який за два місяці до цього, на посаді прем'єр-міністра, повідомив про те, що знову збирається в Кремль. Політична еліта була зганьблена, кремлівську партію "Єдина Росія" називали "партією злодіїв і шахраїв". "Єдина Росія" отримала трохи менше 50% голосів – поганий результат для партії Путіна. Але все одно це дуже багато, говорили громадяни.

Через п'ять років після цього, на країну чекають нові вибори. Їх перенесли з грудня на 18 вересня. "Це страх влади", - говорить Мельконьянц, 35 років, заступник голови "Голосу". Ні в якому разі не можна нагадувати про грудневу ганьбу. Рейтинг партії "Єдина Росія" не виріс, навпаки, в недавніх дослідженнях вона набрала лише близько 30% голосів. Але в союзі з іншими системними партіями прокремлівська більшість все ж буде можливо. Крім того, влада в державі знову чітко розподілена. Поки президент Путін міцно сидить у своєму кріслі, Мельконьянц та інші представники громадянського суспільства і опозиція явно перебувають в обороні.

Преміальні як проблема

Після зимових протестів, згідно з новим законом, влада назвала "Голос" "іноземним агентом". Причина: у 2012 році організація отримала премію Сахарова від норвезького Гельсінського комітету, однак, не прийняла гроші. "Голос" успішно захистився в суді. Тим не менш, навіть перемога в суді нічим не допомогла. У липні цього року організація була розпущена владою. У серпні НТВ, сумно відомий своїми документальними фільмами в стилі папараці, випустив фільм, який повинен був розвіяти всі сумніви аудиторії щодо того, що спостерігачі на виборах – це сумнівні особистості, що одержують замовлення з-за кордону. Тим часом, "Голос" відновив рух. Але як довго організація зможе існувати в цьому статусі, ніхто не знає.

"Національний вид спорту" 2011 року (як тоді назвав громадянську активність російський соціолог в Німеччині Михайло Габович) сьогодні вважається ганебною. Особливо в провінції, громадяни довго роздумують над тим, чи хочуть вони насправді виступати в якості спостерігачів на виборах. "Багато спостерігачі розчаровані", - говорить Мельконьянц. "Вони більше не хочуть цим займатися". Закон ще більше обмежив можливості спостереження і посилив контроль. Наприклад, імена спостерігачів повинні бути оголошені заздалегідь. Несподівані відвідування, звичайні для міжнародних спостерігачів ОБСЄ, виключені.

Вибори в Думу в цьому році підносять громадянам в якості прозорого голосування. Вперше половину з 450 місць депутати займуть за прямим мандатів, 225 місць за партійними списками. Бар'єр був знижений з семи до п'яти відсотків. У деяких округах, де є сильні кандидати від опозиції, дійсно може розгортатися справжня передвиборча боротьба.

У разі невдачі Кремль робить ставку на сигнальний ефект. Головою ЦВК було призначено Елла Памфілова, кришталево чиста жінка. Однак, Мельконьянц не вважає, що її призначення зможе запобігти такі широко розповсюджені явища, як використання так званих адміністративних ресурсів провладними кандидатами і коригування результатів у регіональних комісіях. "Представники регіональних комісій залишилися колишніми", - говорить Мельконьянц. "Вони тісно пов'язані з регіональною елітою. І своє майбутнє вони пов'язують з нею, а не з ЦВК в Москві".

Повʼязані теми:

Наступна публікація