США і Євросоюз зняли санкції з Ірану

США і Євросоюз зняли санкції з Ірану

Могерини і глава МЗС Ірану під час оголошення рішення ЄС про зняття санкцій. / Фото: Reuters

Історична угода між Іраном і міжнародної шісткою набрала чинності.

США і ЄС скасували режим санкцій щодо Ірану. Це сталося одразу після доповіді МАГАТЕ, яка підтвердила виконання Іраном своїх зобов'язань щодо ядерної програми.

Про зняття американських санкцій оголосив державний секретар США Джон Керрі, повідомляє РБК з посиланням на New York Times.

Про скасування санкцій Євросоюзом оголосила верховний представник ЄС із зовнішніх справ та безпеки Федеріка Могеріні. Вона заявила, що угода між Іраном і міжнародною шісткою набрала чинності.

Раніше прес-служба МАГАТЕ опублікувала заяву генерального директора організації Юкіо Амани, який заявив, що Іран виконав всі взяті на себе зобов'язання щодо обмеження своєї ядерної програми.

Нагадаємо, напередодні Вашингтон підтвердив, що Іран залив бетоном центральну частину ядерного реактора в місті Арак і, таким чином, виконав одну з ключових умов угоди із "шісткою" міжнародних посередників.

14 липня 2015 року Іран і шістка західних країн узгодили історичну ядерну угоду, згідно з якою, Іран бере на себе зобов'язання за жодних умов не прагнути до володіння, розробки й отримання доступу до будь-якого виду ядерної зброї. Своєю чергою, країни Заходу обіцяють зняти економічні санкції із країни. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація