США суттєво зміцнюють важкою зброєю схід Європи, щоб стримувати Путіна - NYT

США суттєво зміцнюють важкою зброєю схід Європи, щоб стримувати Путіна - NYT

США відповість на агресію Росії на сході Європи / Фото: Reuters

Військовий бюджет для цих цілей буде збільшено більш, ніж в чотири рази.

Президент США Барак Обама планує істотно збільшити розгортання важких озброєнь, бронетехніки та іншого обладнання в країнах НАТО в Центральній і Східній Європі. За словами його адміністрації, цей крок спрямований на стримування Росії від подальшої агресії в регіоні.

Про це пишуть Марк Лендлер та Хелен Купер у статті "США зміцнюють схід Європи, щоб стримувати Путіна", опублікованій на сайті газети The New York Times.

Білий дім планує оплатити додаткове озброєння і техніку згідно з бюджетним запитом Європи на більш ніж $ 3,4 млрд на військові витрати в 2017 році, сказали в понеділок кілька чиновників. Це перевищує поточний бюджет ($ 789 млн) більше, ніж у 4 рази. Зброя й оснащення будуть використовуватися силами США і НАТО, гарантуючи, що альянс зможе постійно утримувати в регіоні бойову збройну бригаду.

Хоча військова активність Росії у східній Україні знизилася в останні місяці, Москва продовжує зберігати там свою присутність, співпрацюючи з місцевими проросійськими силами. Представники адміністрації заявили, що додаткові сили НАТО повинні надіслати сигнал президенту Володимиру Путіну про те, що Захід, як і раніше, сумнівається в його мотивах в регіоні.

"Це довгострокова реакція на умови безпеки у Європі, що змінилися. Це відображає нову ситуацію, в якій Росія стала більш складним гравцем", - сказав високопоставлений чиновник адміністрації Обами.

Неясно, як Росія відреагує на посилення військової присутності вздовж східного кордону НАТО. З моменту підписання угоди про припинення вогню на Донбасі торік, уряд Путіна намагався послабити напруженість із Заходом. Чиновники заявили, що уряд Росії прагнув того, щоб Сполучені Штати та Європа скасували економічні санкції, що не передбачало ескалації напруженості за допомогою нових військових зобов'язань.

НАТО підтримуватиме спротив України "зовнішньому тиску"

НАТО підтримуватиме спротив України "зовнішньому тиску"

Але аналітики були вражені масштабом збільшення військового фінансування для Європи, яке є частиною загального бюджетного запиту на суму $ 580 млрд. За повідомленнями міністерства оборони, Обама також попросить у Конгресу збільшення на 35 відсотків - $ 7 млрд – для боротьби з бойовиками "Ісламської держави".

Деякі аналітики вважають, що збільшення фінансування та розгортання, безсумнівно, налякає Росію. За словами чиновників Пентагону, обладнання та додаткові сили можуть бути розгорнуті в Угорщині, Румунії та країнах Балтії.

"Це дійсно важливе рішення, і росіяни оскаженіють", - сказала Евелін Фаркас, яка до жовтня була високопоставленим чиновником з питань Росії і України в Пентагоні. "Це величезний крок у напрямку стримування Росії, зміцнення нашого альянсу та партнерства з такими країнами, як Україна, Молдова та Грузія".

Представники адміністрації заявили, що нові інвестиції спрямовані не тільки на стримування Росії. Зброю та обладнання може бути розгорнуто також уздовж південної межі НАТО, де воно може допомогти в боротьбі проти "Ісламської держави" або в ситуації з припливом мігрантів з Сирії.

Поза всіляких сумнівів, головна мета фінансування – Росія. Представники адміністрації заявили, що через два роки після анексії Криму – яку не визнають ні США, ні їхні європейські союзники – було необхідно відправити Москві повідомлення, що НАТО зробить все, що потрібно, щоб підтримати держави Східної Європи, які стурбовані тим, що можуть стати наступними жертвами.

Росія вклала значні кошти в свою армію, перетворюючи неповороткі радянські війська в легку, більш гнучку силу, здатну проводити швидкі інтервенції. Путін хоче використовувати військових для розширення сфери впливу Росії за межами її кордонів, і тому нам необхідні більш потужні сили для стримування, повідомили чиновники.

"Надаючи Європі цей бюджет, ми виконуємо дані НАТО обіцянки про колективну оборону альянсу", - сказав високопоставлений чиновник оборони. "Але це також демонструє нашу відданість і рішучість щодо окремих країн, в яких ми будемо проводити постійну ротацію сил, щоб показати наш намір брати участь у їх, і нашій колективній обороні".

Чиновник сказав, що Пентагон хоче змінюваної присутності військ у Східній Європі. Це означає, що в регіоні завжди буде еквівалент бригади. Відповідно до угоди 1997 року, відомою як Основоположний акт Росія-НАТО, обидві сторони зобов'язалися не розміщувати велику кількість військ вздовж своїх кордонів.

Представники адміністрації впевнені, що нове розгортання не буде розглядатися як порушення цієї угоди. У будь-якому випадку, Польща і країни Балтії стверджують, що вторгнення Росії в Україні було явним порушенням акту, і НАТО не має його дотримуватись.

Генерал Джозеф Данфорд молодший, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, два тижні тому був в Брюсселі на зустрічі міністрів оборони НАТО, де східноєвропейські країни знову висловили стурбованість з приводу Росії. Зокрема, представники країн Балтії – Естонія, Латвія і Литва – просили збільшення американської військової підтримки, повідомили чиновники.

"Це спосіб повідомити їм, що ми бачимо, на що вони здатні, що готове зробити їх політичне керівництво", - сказав інший високопоставлений чиновник адміністрації, говорячи про Росію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністри оборони країн-членів НАТО у лютому відпрацюють оперативну реакцію на гіпотетичну воєнну агресію зі Сходу. Зокрема, міністри хочуть змоделювати реакцію на атаку проти НАТО зі Сходу. В Альянсі повідомляють, що відпрацьовуватимуть кризовий менеджмент та наголошують, що це стандартна процедура.

Окрім того, через агресію Росії НАТО збільшить кількість штабів у Східній Європі. Їх кількість збільшать до шести. Два нових відкриють у Словаччині та Угорщині.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація