США представили секретну частину звіту щодо терактів 11 вересня 2001 року

США представили секретну частину звіту щодо терактів 11 вересня 2001 року

Фото: Getty Images

У звіті міститься інформація про людей, з якими були пов'язані терористи перед здійсненням атак.

В США оприлюднили колись засекречений розділ звіту Конгресу щодо терактів 11 вересня 2001 року. Протягом більш ніж 13 років родичі загиблих вимагали оприлюднити засекречений розділ звіту.

Про це пише dw.com.

У частині звіту йдеться про людей, з якими були пов'язані терористи перед здійсненням атак. У ньому називаються імена людей, які допомагали терористам винайняти житло, відкрити банківські рахунки, а також брати уроки керування літаками. Адже 15 з 19 терористів-викрадачів літаків були громадянами Саудівської Аравії.

Як завив речник Білого дому Джош Ернест, представники американської розвідки вивчили раніше засекречену частину звіту та не виявили у них жодних підтверджень того, що Саудівська Аравія так чи інакше була пов'язана з терористами.

Оприлюднення засекречених сторінок привітала Саудівська Аравія. Посол країни у США Абдулла аль-Сауд висловив сподівання, що це раз і назавжди зніме підозри щодо можливої причетності Ер-Ріяда до терактів 11 вересня.

 

Колишній президент США Джордж Буш молодший засекретив частину звіту, щоб захистити джерела розвідки та методи її роботи, а також щоб не кидати тінь на свого союзника Саудівську Аравію. Проте Барак Обама розпорядився розсекретити скандальний розділ звіту.

Атаки на об'єкти в США, були влаштовані організацією "Аль-Каїда" 11 вересня 2001 року, що забрали життя понад 3000 чоловік. Літаки врізалися у вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку і в будівлю Пентагону, ще один-після спроби екіпажу повернути контроль над ним, впав у Пенсільванії. З 19 терористів 15 були громадянами Саудівської Аравії, двоє — Об'єднаних Арабських Еміратів, Єгипту, і ще один — Лівану.

Нагадаємо, що ЦРУ розкрило секретні документи про теракт 11 вересня.

Іран має заплатити більше 10 мільярдів компенсації жертвам терактів 11 вересня

Іран має заплатити більше 10 мільярдів компенсації жертвам терактів 11 вересня

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація