США зголосилися допомогти Туреччині у розслідуванні путчу – Керрі

США зголосилися допомогти Туреччині у розслідуванні путчу – Керрі

Фото: Reuters

Водночас Керрі наголосив, що США не паланують екстралдицію Фетуллаха Гюлена.

Держсекретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон готовий надати Туреччині допомогу в розслідуванні спроби військового заколоту.

Як повідомляє Deutsche Welle, при цьому він наголосив, що США не отримували запитів про екстрадицію Фетуллаха Гюлена, якого влада Туреччини звинувачує в організації путчу.

Зазначимо, уряд Туреччини звинувачує Гюлена у спробі створити "паралельні структури" в правоохоронних органах, судовій владі, ЗМІ та збройних силах, спрямованих на захоплення державної влади.

Водночас мусульманський клірик Фетхуллах Гюлен відкинув звинувачення влади Туреччини у причетності до організації спроби державного перевороту і сказав, що він засудив "найрішучішим чином" спробу повалити уряд. 

Хто такий Гюлен і чому його називають організатором держперевороту в Туреччині

Хто такий Гюлен і чому його називають організатором держперевороту в Туреччині

Нагадаємо, група військових вчинила в ніч проти 16 липня спробу збройного перевороту в Туреччині. Бунтівники захопили кілька вертольотів і танків, перекрили мости через Босфор у Стамбулі і стали обстрілювати з повітря урядові будівлі в Анкарі, а також перешкодили роботі каналів TRT і CNN Turk. Через кілька годин після оголошення про переворот силам, лояльним Ердогану, вдалося змусити бунтівних військових здатися. 

Станом на 16:20 за київським часом були затримані 2639 військовослужбовців, які брали участь у спробі державного перевороту. Водночас під час заколоту загинули 265 людей, з них 104 - заколотники. Поранення отримали близько 1440 людей.

Водночас прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що заколотники будуть притягнуті до відповідальності згідно з законами країни. Водночас він не виключив, що в конституцію країни у зв'язку зі спробою перевороту можуть бути внесені зміни, які повертають смертну кару.

Повʼязані теми:

Наступна публікація