Маленький диявол на плечі Путіна: на що здатна російська ракета Сатана-2. Інфографіка

Маленький диявол на плечі Путіна: на що здатна російська ракета Сатана-2. Інфографіка

Фото: Getty Images

Міжконтинентальну балістичну ракету РС-28 "Сармат", або "Сатана-2", мають поставити на виробництво 2018 року.

Росія розсекретила перше зображення нової термоядерної МБР РС-28 "Сармат", відомої за класифікацією НАТО як "Сатана-2".

Зображення оприлюднили в неділю, 23 жовтня, на сайті російського держракетного центру імені В. Макеєва, що розташований на Уралі. Про це повідомляє агентство Sputnik.

Наразі "Сатана-2" перебуває на стадії розробки, першу версію обіцяють випустити наприкінці 2017, а на виробництво ракета має стати тільки 2018 року.

Утім, російські ЗМІ вже охрестили ракету "відповіддю Росії на загрозу систем протиракетної оборони, які розробили для підривання світового стратегічного балансу".

Узагалі РС-28 "Сармат"/"Сатана-2" замінить "Сатану-1" — Р-36М із сімейства міжконтинентальних балістичних ракет, а також космічні ракети-носії, випущені ще в 1970—1980-х роках.

Цікаво, що "Сатаною" вперше Р-36М назвали в НАТО після її випуску в другій половині ХХ століття.

Скільки боєголовок підніматиме "Сатана-2"?

Очікується, що завдяки великій вантажопідйомності, нова ракета зможе підіймати або до 10 важких боєголовок, або до 16 легких, або цілі комбінації боєголовок і контрзаходів для придушення ворожих ПРО (систем протиракетної оборони).

За повідомленням російського агентства Sputnik, "Сатану-2" розміщуватимуть на російських кордонах для оборони від розгортання ПРО Сполученими Штатами, а також для уникання радарних систем противника.

Загалом боєголовка для "Сатани-2" важитиме 100 тонн.

Сила удару для знищення цілої нації за кілька секунд

"Сатану-2" використовуватимуть проти таких проектів, як програма "Швидкого глобального удару". Він, до речі, є ініціативою Пентагону з нанесення звичайними крилатими ракетами масованих ударів по противнику для його знезброєння.

Не дивно, що поява зображення нової ракети, яка представляє загрозу США, викликала розголос у західних ЗМІ.

Так, медіа повідомляють, що "Сатана-2" може з легкістю стерти з лиця землі території, розміром із Францію або штат Техас у США. Причому, для цього їй знадобиться лише кілька секунд.

Вибуховий діапазон

Передбачається, що вибуховий діапазон "Сатани-2" становитиме 10 тисяч км. Це дозволить Москві атакувати такі європейські міста, як Лондон, а також — великі міста на західному й східному узбережжях Америки.

Заступник міністра оборони РФ Юрій Борисов ще в травні повідомляв, що "Сатана-2" буде спроможна знищити цілі на шляху як до Південного, так і до Північного полюсу. 

Утім, Роберт Келлі, колишній експерт із ядерної зброї в американському департаменті енергетики заявив, що у "Сатани-2" модернізують здебільшого електроніку, а не збільшать її вибуховий діапазон чи силу, передають NBC News.

Діапазон вибуху, вибухова руйнівна сила ракети залишаться приблизно такими ж, але надійність, гнучкість і впевненість у здатності боєголовки вразити свої цілі покращаться.

Роберт Келлі, експерт

"Діапазон вибуху, вибухова руйнівна сила ракети залишаться приблизно такими ж, але надійність, гнучкість і впевненість у здатності боєголовки вразити свої цілі покращаться", — сказав Келлі, віднедавна співробітник Міжнародного науково-дослідного інституту проблем світу в Стокгольмі.

Він також додав, що сучасний смартфон здатний на куди більші речі, аніж електронні схеми балістичних ракет 1970-х, які має, приміром, "Сатана-1".

"Ваш iPhone здатний здійснювати на тисячу операцій більше, ніж системи 1970-х, коли вони тільки-но були запущені. Чимало незграбних електронних схем того часу більше не існують, і ніхто не знає, як їх конструювати".

Реакція західних ЗМІ

Безумовно, поява нової інформації щодо "Сатани-2" викликала резонанс у ЗМІ. Так, The Washington Post назвав цю ракету "невеличким дияволом на плечі президента Путіна для знищення територій, розміром із Францію". 

Якщо її військові можливості реальні, чого всі очікують, то це досить грізна зброя. Дуже грізна зброя. Вона може вразити будь-яку ціль на будь-якому боці Сполучених Штатів, наприклад.

Метью Ченс, CNN

А старший міжнародний кореспондент CNN Метью Ченс відгукнувся про "Сатану-2" так: "Якщо її військові можливості реальні, чого всі очікують, то це досить грізна зброя. Дуже грізна зброя. Вона може вразити будь-яку ціль на будь-якому боці Сполучених Штатів, наприклад".

Тим часом доктор Пол Крейґ Робертс, колишній помічник міністра фінансів з питань економічної політики США назвав бомби, скинуті на Японію 1945 року "дитячими забавками", порівнюючи їх наслідки з потенційними руйнуваннями від "Сатани-2". 

"Одна російська Р-36М стирає три чверті штату Нью-Йорк на тисячі років, — передає слова Робертса видання Complex. — П'ять чи шість таких ракет — і від східного узбережжя США лишиться мокре місце".

Одна російська Р-36М стирає три чверті штату Нью-Йорк на тисячі років. П'ять чи шість таких ракет — і від східного узбережжя США лишиться мокре місце.

Пол Крейґ Робертс, економіст

У виданні стурбовані, що якщо нові можливості дозволять "Сатані-2" уникнути радарів, то вона перевершить "Сатану-1" і зможе досягнути як Східного, так і Західного узбережжя Сполучених Штатів. 

За повідомленнями російських ЗМІ, випробування двигуна першого ступеня ПДУ-99 для "Сатани-2" провели ще в серпні нинішнього року, а гіперзвукової боєголовки — у квітні.

Між іншим, у Мережі з'явилося відео з нібито випробувань Росією "Сатани-2".

Повʼязані теми:

Наступна публікація