Суд у Москві відправив під домашній арешт директорку Бібліотеки української літератури

Суд у Москві відправив під домашній арешт директорку Бібліотеки української літератури

Шаріна не визнає своєї провини. / Фото: Дождь

Прокуратура просила більш м'якого запобіжного заходу.

Таганський суд Москви відправив під домашній арешт директорку Бібліотеки української літератури Наталію Шаріну, яку звинувачують у розповсюдженні екстремістської літератури.

Суд задовольнив відповідне клопотання слідства, при цьому прокуратура виступала за більш м'яку міру запобіжного заходу, повідомляє Дождь.

"Вважаю можливим обрати запобіжний захід, не пов'язаний з позбавленням волі", — підкреслила прокурор і додала, що інкримінований злочин середньої тяжкості.

Наталія Шаріна на суді заявила, що не зробила нічого протизаконного і не визнає свою провину. Вона додала, що спілкується зі слідчими у справі про книги з 2010 року, а прокуратура ніяк не могла закрити її.

Шаріна підкреслила, що бібліотека діяла відповідно до закону. "Вся література була вилучена зі спецсховищ", — сказала вона.

Нагадаємо, що російські силовики проводили обшуки в бібліотеці, шукали "екстремістську літературу". За словами Шариної, спочатку обшук був проведений у неї вдома - було вилучено книгу-збірник досліджень про Голодомор, видання Оксани Забужко, кілька примірників газети "Час руху" від 2011 року та грамоти від колишніх керівників України.

Шаріна зазначила, що в бібліотеці слідчі проводили обшук в рамках кримінальної справи, яку було порушено ще в 2010 році. Тоді так само за надуманими ознаками проводилися репресії проти бібліотеки. Вже вилучено дитячий журнал "Барвінок" за нібито зображення прапора "Правого сектора" і сім книжок Дмитра Павличка.

У Москві хочуть розформувати бібліотеку української літератури

У Москві хочуть розформувати бібліотеку української літератури

Повʼязані теми:

Наступна публікація