Суд у США наказав підготувати до публікації майже 15 тисяч листів Клінтон

Суд у США наказав підготувати до публікації майже 15 тисяч листів Клінтон

Фото: Reuters

Листування екс-держсекретаря може бути оприлюднено напередодні президентських виборів.

У понеділок, 22 серпня, окружний суддя за підсумками слухань наказав Держдепартаменту США підготувати до можливої публікації ще 14,900 електронних листів Гілларі Клінтон та вкладень в них, які ФБР виявило, розслідуючи використання екс-держсекретарем приватного поштового сервера. Про це повідомляє агентство Reuters.

Крім того, окружний суддя Джеймс Босберг призначив на 23 вересня слухання щодо того, коли саме електронне листування Клінтон повинно бути опубліковане. Це підвищує ймовірність того, що деякі листи стануть надбанням громадськості до президентських виборів 8 листопада, у яких візьме участь екс-держсекретар.

Господар чи господиня у Білому домі: чим можуть закінчитись для України вибори президента в США

Господар чи господиня у Білому домі: чим можуть закінчитись для України вибори президента в США

Скандал довколо використання Клінтон приватного сервера електронної пошти серйозно зашкодили її передвиборчій кампанії та змусили ФБР розпочати спеціальне розслідування. Під час слідства з'ясувалося, що на посаді держсекретаря вона використовувала недержавну електронну пошту, а це суперечить вимогам. Одночасно ФБР радило не висувати звинувачень на адресу Клінтон.

Представник Держдепартаменту Марк Тонер сказав журналістам, що відомство все ще вивчає зазначені тисячі електронних листів і неясно, скільки з них приватні, а скільки пов'язані з держслужбою.

Держдепартамент вже перевірив близько 30,068 листів Клінтон, що відносяться до 2009-13 років, коли вона була на посаді, і опублікував більшість з них. Кількість документів склала близько 55,000 сторінок. Виявилося, що більш ніж 2,000 електронних листів містили засекречену інформацію.

Гіларі Клінтон одинадцять годин поспіль доповідала про напад на консульство США у Бенгазі

Гіларі Клінтон одинадцять годин поспіль доповідала про напад на консульство США у Бенгазі

Як зазначає Reuters, чергова публікація може дати карти в руки критикам Клінтон, які доводять, що вона недостатньо надійна для ролі глави держави.

Клінтон, яка випереджає суперника-республіканця Трампа в передвиборчих опитуваннях, заперечувала, що розкрила секретну державну інформацію і пояснювала, що користувалася приватним поштовим сервером з міркувань зручності. Пізніше вона вибачилася та визнала відповідальність за те, що трапилося.

Публікації листів Клінтон домагається група консервативних активістів Judicial Watch, яка твердять, що електронне листування вказує, що спонсори благодійного фонду екс-президента США Білла Клінтона та його дружини прагнули заручитися прихильністю Гілларі як держсекретаря.

Її суперник республіканець Трамп в понеділок заявив, що вимагає від Мін'юсту призначити спеціального прокурора для розслідування того, чи були спонсори фонду Клінтонів винагороджені шляхом особливих відносин з Держдепартаментом, коли його очолювала Клінтон.

Барак Обама привселюдно і офіційно підтримав Гілларі Клінтон

Барак Обама привселюдно і офіційно підтримав Гілларі Клінтон

Повʼязані теми:

Наступна публікація