Світ засуджує Саудівську Аравію за масову страту

Світ засуджує Саудівську Аравію за масову страту

Покарання викликало бурхливі шиїтські протести по всьому світу

Спершу камені, потім - пляшки із займистою сумішшю. І от, уже всередині Саудівського посольства лютує натовп. Поліції, яка втручається не одразу, ледве вдається потіснити розлючених людей. Їх обурила страта шиїтського богослова Німра Бак аль Німра, якого саудити звинуватили в тероризмі. Разом із ним напередодні стратили ще сорок шість людей. Найбільша масова страта в Саудівській Аравії з вісімдесятого року, йдеться в ТСН.19.30. 

Проповідник неодноразово закликав припинити утиски шиїтів. З тих, хто дозволяв собі критикувати владу в Саудівській Аравії - себто монархічну родину Саудів - він був найвідомішим, але і обережним. Не закликав до насильства, не носив зброї. Вимагав загальних виборів. Три роки тому його заарештували, звинувативши в убивстві поліцейського. Тепер, стративши разом із племінником, виставили тіла на публічний огляд.

Найсуворіше з усіх можливих покарання викликало бурхливі шиїтські протести по всьому світу. Поліції Бахрейна доводиться розганяти натовп з-під посольства сльозогінним газом. Навіть у Лондоні кілька десятків людей виходять з плакатами.

"Для шиїтів він - учений, він дуже важливий для нас, вони знали, що йдуть на дуже серйозний крок, вбиваючи когось настільки відомого і не винного ні в чому. Тепер ми мусимо вийти і сказати, що так цього не залишимо", - каже один з протестувальників.

У самій Саудівській Аравії, де акції протесту заборонені, кілька сотень шиїтів виходять на вулиці рідного міста шейха Німра, Ель-Катіфа, в натовпі лунають заклики до розправи з королівською родиною. У відповідь влада вводить БТР.

Обмінявшись з Іраном нотами протесту через страченого Німра та спалене посольство, Саудівська Аравія наполягає: масова страта це внутрішня справа країни. Сполучені Штати обережно закликають Саудів дослухатися до критики на свою адресу та слідкувати за дотриманням прав людини. Генсек ООН заявив: стратою збентежений, занепокоєння з приводу загибелі Німра висловила і голова дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні. А іранська влада, яка офіційно нічну розправу над посольством навіть засудила, затримавши кілька десятків нападників, вранці постановила: переназвати вулицю, на якій стоїть представництво Саудівської Аравії на честь Німра.

Світ засуджує Саудівську Аравію за масову страту

Світ засуджує Саудівську Аравію за масову страту

Повʼязані теми:

Наступна публікація