Світове лідерство США і підтримка України. Про що говорив Обама в історичній промові

Світове лідерство США і підтримка України. Про що говорив Обама в історичній промові

Американський лідер востаннє звернувся до нації на посаді президента / Фото: Reuters

Американський лідер востаннє звернувся до нації на посаді президента.

У середу, 13 січня, лідер США Барак Обама виступив із останнім зверненням до нації на посаді президента перед американським Конгресом.

У своєму виступі американський лідер торкнувся кількох основних тем, у тому числі про економічну ситуацію, боротьбу з терористами і зовнішню політику. Він сфокусувався на ключових регіонах світу, що розвиваються, і політиках, які визначатимуть вектор ХХІ століття. Згадав американський президент і про Україну.

ТСН.ua наводить основні тези з історичного виступу Барака Обами. 

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА

1.США закріпили своє лідерство у світі.

- дипломатія та колективні дії міжнародної коаліції запобігли отриманню Іраном ядерної зброї

- США знизили роль ядерної зброї в стратегії безпеки

- забезпечені двосторонні угоди з Китаєм, Індією, Бразилією, Південною Африкою та Мексикою щодо скорочення викидів вуглецю, більше 180 світових лідерів долучилися до глобальної угоди в боротьбі зі зміною клімату.

- розширена стратегія співраці з Латинською Америкою

- зупинена епідемія лихоманки Ебола в Західній Африці

- США залишаються найбільшим у світі донором гуманітарної допомоги для біженців у всьому світі

- партнерство з Африкою з продовольчої безпеки та адаптації до зміни клімату 

2. Потужна нацбезпека та американські цінності.

- додому повернулися майже 180 000 американських військових після виконання бойових завдань в Іраку та Афганістані

- заснована міжнародна коаліція для знищення бойовиків "Ісламської держави"

"Пріоритетом номер один є захист американського народу. І "Аль-Каїда", і тепер "ІДІЛ", становлять пряму загрозу для наших людей, тому що в сучасному світі, навіть кілька терористів, які не цінують життя людини, у тому числі самостійно, можуть вчинити багато шкоди"

- впроваджена мережа контртерористичного партнерства для боротьби з "ІДІЛ" та філіями "Аль-Каїди"

"Ми будемо мобілізувати світ, щоби працювати з нами. Це наш підхід до таких конфліктів, як Сирія, де ми співпрацюємо з місцевими та провідними міжнародними силами" 

-  підтримка колективної оборони НАТО на тлі мінливої європейської безпеки

- співпрацюючи разом із європейськими та іншими міжнародними партнерами, США працюють над дипломатичним вирішенням кризи в Україні. Америка допомогла Україні витримати економічні зобов'язання, стабілізувати свою економіку, і буде продовжувати здійснювати свою програму реформ, в той час, як  запроваджені санкції збільшують тиск на Росію, щоб зупинити її зусилля з підриву безпеки і стабільності України 

"Лідерство означає мудре застосування військової сили. Це означає, отримувати нашу зовнішню допомогу, як частину нашої національної безпеки, а не благодійність. Коли ми допомагаємо Україні захистити свою демократію, або Колумбії зупинити багаторічну війну" 

"Незважаючи на те, що її економіка скорочується, Росія спрямовує ресурси на підтримку України і Сирії — держав, які на їхніх очах вислизають з їхніх орбіти впливу" 

- підвищена боротьба із кіберзлочинністю

- розширені сфери співпраці з Китаєм, у тому числі у сферах з прав людини та  кібербезпеки 

3. ХХІ століття можливостей.

- узгодження Транс-Тихоокеанського партнерства (ТЕС), угода між 12 країнами, що представляє майже 40% світового обсягу виробництва, вирівнювання ігрового поля для американських робітників і американських компаній

- модернізовані союзи з Японією і Південною Кореєю

- укладені нові угоди з Австралією та Філіппінами, які сприятимуть розгортанню американських військових активів для співпраці в галузі безпеки і швидкого реагування в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні

- робота зі зміцнення відносин із Сінгапуром, Індонезією, В'єтнамом, Малайзією

- партнерство з Індією, яке включає більш тісну співпрацю з розвитку і торгівлі; оборона і безпека; чиста енергія та боротьба зі зміною клімату

- підтримка поступового переходу Бірми до демократії шляхом призначення посла США в Рангуні. 

ЕКОНОМІКА 

За словами Обами, будь-які розмови про економічний занепад США є марним політичним базіканням.

"Сполучені Штати Америки є найбільш потужною країною на Землі. Жоден народ не сміє напасти на нас або наших союзників, тому що вони знають, що це шлях до загибелі. Дослідження показують, наші позиції по всьому світу сильніші, ніж коли я був обраний на цю посаду, і, коли справа доходить до кожної важливої міжнародної проблеми, люди не звертаються до Пекіна або Москви - вони кличуть нас".

Повʼязані теми:

Наступна публікація