Freedom House: Україна йде назустріч вільній пресі, а Крим наздоганяє тоталітарну Північну Корею

Freedom House: Україна йде назустріч вільній пресі, а Крим наздоганяє тоталітарну Північну Корею

Фото: Freedom House

Що ж стосується преси в в РФ, то там ЗМІ повністю підконтрольні владі

За 12 років рівень свободи преси у світі сягнув найнижчої позначки.

Як повідомляється у рейтингу дотримання свободи слова міжнародної правозахисної організації Freedom House, лише 13% людей у всьому світі можуть похвалитися незаангажованою пресою.

41% людей у світі мають у своєму розпорядження напіввільну пресу, а 46% користуються пресою, яка позбавлена будь-яких свобод.

Як зазначається у прес-релізі, найбільших утисків преса зазнає у країнах Середнього Сходу, де журналістам ставлять ультиматум "або ви з нами, або проти нас".

Від утисків страждає преса навіть у Європі. Втім здебільшого від представників екстремістських угрупувань, наприклад, теракт у редакції французького видання Charlie Hebdo. Саме після нападу на редакцію в Парижі демократичні країни ЄС зробили певні кроки для захисту преси.

Серед країн Європи найвищий показник свободи преси у Норвегії. На другому місці Бельгія, а на третьому – Фінляндія.

Щодо України, то попри імплементацію законів щодо журналістської діяльності, представникам преси в країні все ж загрожує велика небезпека, враховуючи збройний конфлікт на Сході. Втім, у групі євразійських країн, Україна посідає друге місце після Грузії у питанні свободи преси, а на третьому місці розташувалась Молдова.

Окреме місце відведено ЗМІ РФ, де над пресою встановлено жорсткий контроль. Поміж тим,  видання відносить російські ЗМІ до таких, які маніпулюють інформацією стосовно країн-сусідів: України, Молдови, а також країн Прибалтики та Центральної Азії. Зазначається, що влада РФ інтерпретує у пресі інформацію щодо присутності Росії в Україні та Сирії.

Окрім того, дружні з Кремлем ЗМІ постійно висловлюють невдоволення США та ЄС, звинувачуючи країни у поглибленні економічних проблем РФ.

При цьому, як зазначає видання, у Росії відведена занадто мала ніша для вільної преси. Переважно журналісти висловлюються у Мережі. У іншому випадку медіакомпаніям не продовжують ліцензію, як от наприклад сибірському регіональному каналу, який, втікши від "окупації" Кремля, закрили після закінчення ліцензії та передали у державну власність.

Варто зауважити, що анексований Росією Крим у рейтингу видання потрапив до категорії "Найгірші серед найгірших". У цьому рейтингу вказані країни та території, де свободи преси взагалі немає, а ЗМІ зазнають утисків. Так, півострів розташувався у рейтингу поряд із Еритреєю та Узбекистаном. Згідно із рейтингом, гірша ситуація із свободою преси лише у Туркменістані та Північній Кореї. Більш вільні, ніж кримські, ЗМІ у Сирії та на Кубі.

Що ж стосується країн Східної та Південної Африки, то там журналісти зазнали значного політичного тиску у минулому році у зв'язку із політичною кризою.

Журналістам Південної та Південно-Східної Азії протягом минулого року за підняття певних тем погрожували розправою та вбивствами. Попри це, влада країн не лише забороняє пресі торкатися певних тем, а й не захищає журналістів від переслідувань. При цьому, у рейтингу вільної преси лідирує свобода слова у ЗМІ острівної країни Палау.

Від постійних утисків та погроз з боку представників кримінальних банд страждають ЗМІ Південної Америки, а найбільше в Мексиці та Кубі.

 

Нагадаємо, Україна різко піднялась у рейтингу свободи слова. Про це йдеться у звіті "Репортерів без кордонів". Згідно з рейтингом, Україна обійняла 107 місце із 180, піднявшись у списку одразу на 22 позиції. З такими показниками Україна стала одним із лідерів зростання свободи слова. "Стабілізація України і крихкий режим припинення вогню на сході супроводжувалися значним падінням порушень. Влада ухвалила низку реформ, у тому числі прозорості структури власності засобів масової інформації та доступ до інформації про стан утримуваних", - йдеться у повідомленні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація