Теракт у Франції: приїзд Олланда і реакція Папи

Теракт у Франції: приїзд Олланда і реакція Папи

Фото: Reuters

Напад на церкву приголомшив європейських католиків.

Двоє нападників захопили священика і парафіян католицької церкви в нормандському містечку Сент-Етьєнн-дю-Рувре. Поліція провела спецоперацію і знищила обох злочинців, однак разом із ними загинув і 84-річний священик, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У 27-тисячному містечку ніхто не очікував, що місцева церква стане мішенню терористів. Двоє озброєних нападників вдерлися до храму зранку і взяли у заручники п'ятьох: священника, двох монахинь та двох парафіян. Одна з монахинь встигла втекти і здійняла тривогу. Поліція була на місці за лічені хвилини. Вулицю перед церквою перекрили, храм оточили і почали операцію зі звільнення. Але терористи перерізали горло старенькому священику та поранили заручників. "Одну людину була вбито, іще одну тяжко поранено. Між життям і смертю, нею опікуються медики", - розповів речник МВС Франції П'єр Анрі Бранде.

Нападників правоохоронці застрелили, коли ті виходили з церкви. Інформації про двох чоловіків небагато. Один з них минулоріч намагався виїхати до Сирії, аби взяти участь у війні. Але його заарештували на турецькому кордоні. У Франції чоловік потрапив до в'язниці і вийшов звідти лише кілька місяців тому, попри протести прокуратури. У нього була комендантська година та електронний браслет, який допомагав владі відстежувати його.

Президент Франції Франсуа Олланд уже заявив, що за нападом стоїть угруповання "Ісламська держава". Глава держави прибув до Сент-Етьєн-дю-Рувре разом з міністром внутрішніх справ. Журналістам розповів, що вже встиг поспілкуватися з родиною загиблого священника. І наголошує, що напад стосується не лише католиків, а й всіх французів. "Ми протистоїмо угрупованню "Ісламська держава", яке оголосило нам війну. Ми маємо вести її всіма засобами, поважаючи закон. Це те, що робить нас демократією", - сказав Олланд.

Власну причетність до теракту "Ісламська держава" підтверджує на сайті. Нападників називає своїми солдатами. Тим часом голова Католицької церкви напад називає варварським. Ватиканські чиновники кажуть, що Папа Франциск терактом ошелешений, засуджує його і обіцяє молитися за всіх постраждалих. "Особливо жахливо, що це сталося у церкві, священному місці, де проголошується Божа любов, і що жертва була священником, літнім священником. Ви думаєте про церкву, як про безпечне місце, місце Божої любові, очевидно, що зараз все навпаки", - сказав прес-атташе Ватикану Грег Берк.

На місці атаки працюють французькі слідчі. Поліція провела одшук в одній з квартир неподалік церкви і заарештувала людину, не повідомляючи подробиць. Напад у Сент-Етьєн-дю-Рувре став уже четвертою атакою "Ісламської держави" у Франції за останні півтора роки. Трохи більше 10 днів тому мішенню терористів стала курортна Ніцца. Там загинуло 84 людини, поранення отримало більше трьох сотень. Після атаки у Франції подовжили надзвичайний стан іще на три місяці.

Кореспондент ТСН Катерина Федорченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація