Теракт у Ніцці був пророчо передбачений більше 85 років тому

Теракт у Ніцці був пророчо передбачений більше 85 років тому

Фото: Reuters

Натяки на трагедію на курорті можна побачити у кінострічці 1930 року.

Чому джихадисти обрали для теракту найбільш спокійне та елітне місце? Тут найменше чекали крові, сюди приїхали за щастям та відпочинком, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Фільм 1930-го року показує Ніццу в усій красі. У стрічці це – курорт назавжди, і тільки для багатих та знаменитих. Тут манірні старі пані, які печуться на сонці, наче крокодили, і веселі музики із сумними очима. Головне місце дійства – англійський бульвар, центр безтурботності, де кожен - заручник грошей, шику, блиску…

У фіналі фільму – карнавал, під час якого все спалюється і перетворюється на кладовище та хрести. Молодий режисер Жан Віґо хотів показати всю тлінність цієї курортної гри. Мовляв, увесь блиск і шик такого відпочинку насправді лише суєта суєт. За метафоричною концепцією Віґо, такий курорт – це пекло.

Чому джихадисти обрали для теракту спокійну та елітну Ніццу

Чому джихадисти обрали для теракту спокійну та елітну Ніццу

Але ось більше як через 80 років Ніцца переживає пекло справжнє. Терористи обрали саме це місце – історичну набережну, центр Лазурового узбережжя, щоб уразити в саме серце не тільки Францію, а й увесь світ і його еліту.

Ніцца вже понад два століття робить погоду серед сильних світу цього. Готель Неґреско – всесвітньо відоме місце, де зупиняються монархи, президенти та кіноактори світового масштабу. Ціна його номера – від 10 тисяч гривень за добу. Готель відкрили 103 роки тому, в ньому зупинялися Ернест Гемінґвей, Марлен Дітріх та Коко Шанель. Англійська набережна – це 7 км веселощів, розкошів, безтурботності та найдорожчого шампанського, місце, які топчуть найдорожчі підошви світу: англійські монархи, арабські шейхи, світові правителі. Фанні Ардан, П'єр Рішар, Жерар Депардьє, Ален Делон – це десята частина славетних акторів, які ступали по набережній Ніцци. Уся класика французького кінематографа, світової літератури надихалася тутешніми краєвидами і відпочинком.

Поки кожна радянська людина хоча б раз відпочивала в Ялті, увесь інший світ ніжився на лазуровому узбережжі. Українські депутати тепер надолужують втрачене – кожен із них хоча б раз був у Ніцці. Тут мають нерухомість українські мільярдери та політики, але вчора репутація Ніцци як символу гламуру та легкого життя скінчилася. Ріки шампанського перетворилися на ріки крові. Більше ніколи Ніцца не буде такою безтурботною.

Кореспондент ТСН Ольга Василевська

15_7_nice_1

Повʼязані теми:

Наступна публікація