Теракт у Стамбулі: чому кров і загублені душі ведуть до Росії

Теракт у Стамбулі: чому кров і загублені душі ведуть до Росії

Загиблих могло бути менше, якби пасажири дотримувались елементарних правил поведінки.

Цього тижня у світі відновились розмови про кривавий клубок - Туреччина, ІДІЛ, Росія. Як повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень, це сталося після надсилання президентом Реджепом Ердоганом примирливого листа Володимиру Путіну зі співчуттям щодо збитого російського "СУ".

І саме в цей час в аеропорту Стамбулу пролунав вибух, який забрав життя 44 осіб, серед яких виявилась і українка. У загиблих смертників знайшлися російські паспорти.

Слідство вже заявило, що до аеропорту терористи приїхали на звичайному таксі. Усі видимі і невидимі лінії контролю за безпекою розпочинаються вже всередині, тому далеко терористи не заходять. О 21:30, розділившись, бойовики ІДІЛ вдерлись з зали прильоту, зали відльоту та стоянки. Один із бойовиків відкрив вогонь з автомата – в аеропорту здійнялась паніка. Найстрашніше – втеча від одного терориста не гарантувала людям, що вони не потраплять під другий вибух.

"Охорона аеропорту – постійний компроміс між свободою пасажирів та заходами контролю. Вдосконалювати треба розвідку, а не безпеку аеропорту. Зараз сили безпеки були більше зайняті курдами, ніж готувалися до удару з боку "Ісламської держави", - зазначив Ільтер Туран, аналітик з безпеки та міжнародних відносин.

Слід додати що прихильники радикальних ісламістів – це п'ята турецька колона. Пропаганда угруповання ІД розрахована на бідних чи романтичних юнаків. Пристають до них і загартовані військовими кампаніями в різних країнах бойовики.

Наприклад, Ахмед Чатаєв на прізвисько "Однорукий". Громадянин Росії - продукт кривавої війни Кремля в Чечні - був змушений тікати і пристав до ІД. Саме його турецькі правоохоронці вважають організатором теракту. Бойовики жили в одній з квартир в Стамбулі. Телефоном співробітник каже: шокований, що для поселення обрали саме його агенцію, але на камеру говорити відмовляється. При цьому на будинку, де жили терористи, уже написано турецькою: "Ми не хочемо, аби тут давали дім ІДІЛ". Поліція знайшла два російські паспорти на імена Ракіма Булгарова и Вадима Османова.

Ріелтор Хасан Боскурт повідомив, що терористи сиділи постійно вдома протягом 32 днів. Наразі ж найбільший турецький аеропорт знову працює в звичному режимі. Але кожному мандрівникові варто завчити до автоматизму прості правила. Так, під час перших пострілів – не думати, а одразу падати на підлогу або знайти надійне укриття.

Незважаючи на теракт, під аеропортом зібрались організовані противники Ердогана. Дивним чином турецького президента одночасно звинувачували у зв'язках з ІДІЛ і Америкою, яку люто лають. Разом із протестувальниками була присутня і російська преса. Опоненти Реджепа Ердогана зайняли чільне місце у випусках московських новин.

Проте в око впадає надзвичайно швидке потеплішання стосунків між Кремлем та Анкарою. Наступного ж дня після вибуху відбулась розмова президентів. Що б не пролунало у ній - одразу після цього Путін наказує своєму уряду зняти адміністративні обмеження щодо туризму в Туреччині. За день, поки весь західний світ попереджає громадян про небезпеку терактів, Путін зняв заборону літати до Туреччини і продавати туди туристичні путівки.

Яна Слєсарчук, Сергій Осадчук, Сергій Кісєльов, Іван Савченко. ТСН.Тиждень, 1+1

Хто звинуватив у бандитизмі командира "Айдару"

Хто звинуватив у бандитизмі командира "Айдару"

Повʼязані теми:

Наступна публікація