Трагедія малайзійского "Боїнга" не забута: Гаазький суд стежить за розслідуванням

Трагедія малайзійского "Боїнга" не забута: Гаазький суд стежить за розслідуванням

Фото: Getty Images

Речник Міжнародного кримінального суду заявив, що зараз є дуже багато питань, які не мають відповіді.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі (МКС) стежить за розслідуванням катастрофи малайзійського літака Boeing 777, збитого у 2014 році над Донбасом.

Про це під час спілкування з журналістами повідомив речник Міжнародного кримінального суду Фаді Ель Абдалла, передає УНІАН.

"У попередньому вивченні сказано, що офіс прокурора також пильно стежитиме за поступом у національному та міжнародному розслідуваннях щодо збитого рейсу МН-17. Будь-який ймовірний злочин у контексті цієї ситуації також може бути включений в аналіз офісу", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи можливе у цьому випадку відкриття кримінального провадження, Абдалла констатував, що з цього приводу рішення ухвалюватиме прокурор.

"По-перше, треба почати з того, чи це є злочином, який підпадає під юрисдикцію суду, чи він може бути кваліфікований як геноцид, злочин під час війни чи злочин проти людства, чи він вчинений на території країни, яка є членом Суду чи визнала юрисдикцію Суду - багато є питань, і зараз в мене немає на них відповіді", - пояснив речник МКС.

Нагадаємо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року в Донецькій області. Загинули усі 298 осіб, які перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн. Більшість загиблих (196 осіб) – громадяни Нідерландів.

Рада безпеки Нідерландів 13 жовтня оприлюднила звіт про причини катастрофи літака МН17. Встановлено, що літак був збитий ракетою "Бук".

Пізніше Нідерланди звинуватили бойовиків у катастрофі MH17. "Кордони були нестійкими, проте СБН бачив інші карти під час розслідування, які свідчили про те, що район контролювався збройними угрупованнями. Ці карти не опубліковані в доповіді, тому ми не можемо надати їх", - заявила офіційний представник Ради безпеки Нідерландів (СБН) Сара Ферной.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація