"Трамп ніколи не сміється". Фрагменти з нашумілої книжки екс-глави ФБР

"Трамп ніколи не сміється". Фрагменти з нашумілої книжки екс-глави ФБР

Фото: Reuters

У США вийшло видання "Найвища лояльність: правда, брехня та лідерство".

Російська служба Бі-бі-сі зробила підбірку найбільш цікавих, на думку редакції, фактів з нашумілої книги "Найвища лояльність: правда, брехня та лідерство" екс-глави ФБР Джеймса Комі, який пише в ній про розслідування можливого втручання РФ вибори в США, про стосунки з главою Білого дому Дональдом Трампом і про реакцію на звільнення.

Деякі з них:

1. Розслідування можливого втручання Росії в американські вибори розпочалося в середині літа 2016 року - практично одночасно із завершенням першого витка справи щодо Гілларі Клінтон.

2. Глава міністерства юстиції Лоретта Лінч наказала Комі називати справу Гілларі Клінтон не "розслідуванням", а "ситуацією". Глава ФБР виконав вказівку, зазначивши в своїй книзі: "я зробив те, що наказав мені робити мій бос". Високопоставлені чиновники Білого дому неодноразово дражнили Комі, називаючи його відомство Федеральним бюро ситуацій (Federal bureau of matters).

3. Комі стверджує, що жодного разу не говорив і не зустрічався з Гілларі Клінтон, екс-кандидатом від Демократичної партії, хоча неодноразово шукав з нею зустрічі.

Її допит завершував розслідування ФБР щодо недбалого поводження з секретною інформацією - Клінтон використала особисті сервер та адресу електронної пошти замість державних. На допиті екс-держсекретаря були присутні слідчі і її адвокати, але сам Комі в ньому участі не брав.

Фото: Reuters

5. Комі не координував свою заяву про поновлення розслідування проти Клінтон з міністерством юстиції - вона прозвучала за лічені дні до виборів. Після того, як про це стало відомо широкій громадськості, він особисто зустрівся з генеральним прокурором США Лореттою Лінч. Після загальних зборів Лінч викликала Комі до свого кабінету і обійняла.

6. Адміністрація Обами знала про розслідування щодо можливого російського втручання в американські вибори, про крадіжки електронної пошти і спроби зламати бази виборців.

Адміністрація Обами знала про розслідування відносно можливого втручання в американські вибори / Фото: Reuters

За словами Комі, Білий дім був настільки впевнений у тому, що Трамп програє вибори, що Обама вирішив не давати американцям приводу сумніватися у виборчій системі і не ставити під питання її захищеність.

Одним з варіантів повідомлення громадян США про події і активність з боку Росії розглядався варіант написання колонки: вона повинна була вийти в одному з центральних видань під ім'ям Комі.

7. За словами Комі, одна із найбільш яскравих рис президента США - те, що Трамп ніколи не сміється.

Колишній директор ФБР стверджує, що жодного разу в житті не чув сміху Дональда Трампа і навіть робив з цього приводу власне дослідження, виявивши на відео, датованому січнем 2016 року сцену, під час якої тоді ще кандидат від республіканської партії США "зображував сміх".

За словами Комі, одна із самих яскравих рис нинішнього президента США - те, що Трамп ніколи не сміється / Фото: Reuters

Як пише Комі, Трамп проводив зустріч з виборцями у штаті Нью-Гепмшир і почув звуки, схожі на собачий гавкіт, з підвалу. Він поцікавився, що б це могло бути, і хтось з аудиторії прокричав: "Це Гілларі!" Ця репліка і "розсмішила" Трампа.

8. Після того, як в травні 2017 року Комі під час службової поїздки в Лос-Анжелес дізнався про своє звільнення, йому зателефонував генерал Джон Келлі, який обіймав тоді посаду керівника міністерства національної безпеки (а нині керівник адміністрації Білого дому). Той пообіцяв Комі звільнитися на знак солідарності.

Для перельоту з Лос-Анжелеса назад до Вашингтона вже звільнений Комі скористався урядовим літаком - таке розпорядження віддав його змінник, новий керівник ФБР Ендрю Маккейб, викликавши сильний напад гніву у президента США.

Під час подорожі додому Комі на самоті випив пляшку червоного вина з паперової склянки і отримав у пілотів дозвіл бути присутнім під час посадки літака в їхній кабіні.

9. Колишній директор ФБР - зареєстрований республіканець (перед виборами американці реєструються як прихильники тієї чи іншої партії і в цьому статусі ходять на праймеріз), а от дружина Комі Патріс підтримувала демократку Клінтон. Вона і старші доньки Комі брали участь у Жіночому марші.

10. Комі був відкритим противником катувань, застосовуваних ЦРУ щодо ув'язнених, обвинувачених урядом США в тероризмі. Офіційно вони називалися "допитом з пристрастю".

Комі було відомо про існування таємних в'язниць і наявність в уряду відеозапису допиту.

За даними відкритих джерел, і про тортури, і про наявність касети достеменно знала і цьогорічний номінант на посаду директора ЦРУ Джина Гаспел. Слухання щодо її кандидатури в сенаті повинні відбутися до кінця весни 2018 року.

Екс-директор ФБР США звинуватив Трампа у брехні, тиску і втручанні у його роботу

Екс-директор ФБР США звинуватив Трампа у брехні, тиску і втручанні у його роботу

Наступна публікація