Трампклінтон. Хто стане новим президентом США і як це вплине на відносини з Україною

Трампклінтон. Хто стане новим президентом США і як це вплине на відносини з Україною

Фото: Reuters

Вибори президента США відбудуться 8 листопада.

Буквально за день дізнаємося, чи матиме Україна далі допомогу від США. 8 листопада, у вівторок, американці обиратимуть свого вже 45-го президента. І після першого в історії країни лідера темно-шкірого так само вперше найвищу посаду в США може посісти жінка.

Наразі ситуація виглядає загрозливо для України. Бо популіст Дональд Трамп, відомий особливою симпатією до президента Росії Володимира Путіна, несподівано знову набирає голоси. І якщо виграє він, то ні збройної, ані політичної підтримки Києву, схоже, не бачити. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Загалом, такої скандальної кампанії у Штатах іще не було. Усе, як у найгірших трилерах: підслуховування, читання чужих листів, копирсання в найбруднішій білизні, звинувачення спецслужб у роботі проти конкурента.

У Вашингтоні настрої близькі до панічних. Клінтон, що впевнено йшла до перемоги всі ці місяці, несподівано втратила підтримку. Трамп навпаки набрав – до голосування за нього схиляються штати Огайо, Нью-Гемпшир, Юта, Мен, які раніше коливалися. І це проблема. Справа в тому, що більш заплутаної системи голосування, ніж в Сполучених Штатах, годі шукати.

Вибори американського президента передбачає річ для України абсолютно незрозумілу. Більшість голосів простих громадян – зовсім не означає перемогу кандидата. Де-факто американці президента не обирають, а передають голоси так званим виборникам. І в кожного штату тих виборників різна кількість. У цілого штату Вайомінг, наприклад, тільки три голоси. А в Каліфорнії – аж 55. Зараз йде битва за Техас, у якого 34 голоси. І всі експерти в один голос твердять, хто виграє тут – стане американським президентом.

Штат, що колись був незалежною країною, традиційно голосував за республіканців. Але тепер довжелезні черги виборців на дільницях утворюють здебільшого демократи, які приходять на дострокове голосування.

Несподівані голоси можуть дати Клінтон і українські американці – їх півтора мільйона, зазвичай прореспубліканські та активні. Та через підтримку Трампом політики Путіна, вони готові наступити на свої принципи і дати демократам додаткові голоси.

"Не тільки за кількістю, а й за активністю, важливі штати зараз для кандидатів – це Огайо. Більше 60 тисяч і активні українські організації. Це, очевидно, західне узбережжя, я маю на увазі штати Каліфорнія, Орегон та Вашингтон – там велика українська діаспора. Є велике представництво українців у Техасі, але там ситуація досить чітка", – говорить посол України в США Валерій Чалий.

Причина зміни настроїв більшості американських виборців – у скандалі. Якщо відкинути всю дипломатичну лексику – це звучить неймовірно. Проти Клінтон виступило ФБР, а отже воно фактично діє проти волі чинного президента США Барака Обами. Директор Федерального бюро Джеймс Комі повідомив Конгресу про відновлення розслідування щодо фонду Клінтонів і незаконного електронного листування колишнього держсекретаря. Та друга справа означає, що Хіларі можуть посадити у в'язницю, бо користувалась приватною, а не корпоративною поштою. Додаткових подробиць головний ФБРівець не надав, але команді Трампа цього виявилось достатньо, аби підняти такий скандал, що Клінтон почала втрачати голоси. Більше того, Демократична партія раптом виявила, що їхню штаб-квартиру прослуховували і було знайдено "жучки". Тут американський президент, який традиційно тримав нейтралітет щодо скандалу з e-mail уже не витримав і вголос обурився діями ФБРівців. Подібних протистоянь Америка не знала давно.

"Я вважаю нормою, що слідство не повинно бути побудоване на основі інсинуацій, неповної інформації чи витоків інформації", – заявив Обама.

"Подібні справи треба вести секретно. А просто оприлюднювати інформацію про початок розслідування, особливо напередодні виборів, це – маніпуляція", – говорить Девід Крамер із інституту Маккейна.

Але ФБРівський напад на Хіларі існує поряд з новими викриттями проти Дональда. Підозри щодо зв'язку Трампа з Кремлем перетворилися на щось значно більше після викриття секретного серверу для зв'язку з Москвою через російський "Альфа-банк". Цю інформацію оприлюднили журнал "Слейт" та газета "Нью-Йорк Таймз". Видання співпрацювали із групою кіберактивістів, які несподівано для себе встановили – штаб-квартира Трампа має виділену захищену лінію з Москвою, сторони за півроку обмінялися майже трьома тисячами повідомлень. Після появи результатів розслідування і числених запитань журналістів, сервер вимкнули, але за кілька днів ввімкнули знову.

У Москві своєю чергою не приховують, що їхній кандидат – Трамп, а Клінтон не має бути президентом.

Повітря в самих США настільки наелектризоване, що стояти поруч прибічники Клінтон і прибічники Трампа уже просто не можуть. Учора охорона евакуювала республіканського кандидата просто з останнього мітингу, поки натовп бив його противника з плакатом. А Обама ледь врятував уже прихильника Трампа на своєму виступі.

Можливі сценарії розвитку подій активно обговорюють у більшості аналітичних установ і схиляються до одного слова – катастрофа. Не тільки для Сполучених Штатів, а й для решти світу, а тим паче, для України.

"Для України все це не віщує нічого доброго взагалі. Бо коментарі Трампа щодо авторитарних лідерів, таких, як Путін, Асад, китайського лідера, його критика і приниження тих, хто завжди був партнерами і друзями США, НАТО – це викликає величезне занепокоєння. І я абсолютно не в захваті від перспектив адміністрації Клінтон. Надто багато скандалів і розслідувань, з якими вона може зайти в свій президентській термін, це зовсім необов'язково закінчиться, коли або якщо її буде обрано. Всі ці розслідування будуть її відволікати, республіканці вже говорять про те, що домагатимуться її імпічменту. Якщо її оберуть, Путін майже одразу робитиме так, щоб вона пошкодувала про своє президентство. І я сподіваюся, що вона буде готова до подібних викликів", – говорить Девід Крамер.

Варіантів подальшого розвитку подій небагато: Клінтон ще може перемогти з невеликим відривом – тоді Трамп, найімовірніше, оскаржуватиме результати голосування. У разі перемоги республіканця Клінтон варто готуватися до найгіршого – не тільки закінчення кар'єри, а й розслідування її політичної та економічної діяльності, яке вже встиг пообіцяти її опонент. Україні доведеться розбиратися з війною, окупацією Криму, економічними проблемами самій – Сполученим Штатам буде явно не до неї.

Білий дім бачив різніх пожильців – великих Рузвельтів, Тафтів і Ейзенхауерів. Дивакуватого президента Хардінга, який спромігся не тільки привести сюди дружину і коханку, а й програти частину порцеляни першого обійстя країни в карти. Труменів, які крім інших здобутків, примудрилися поламати чотири ліжка за одну ніч у пориві пристрасті. За легендою, ця будівля має здатність оголювати справжні риси господаря – жагу до справедливості або до наживи, добре серце або зло і пиху. І до розв'язки лишається трохи менше доби.

Наталка Пісня

Вибори у США можуть різко змінити політику країни-союзника щодо у України

Вибори у США можуть різко змінити політику країни-союзника щодо у України

Повʼязані теми:

Наступна публікація