Transparency International висунула вимоги до G20 на тлі скандалу з офшорами

Transparency International висунула вимоги до G20 на тлі скандалу з офшорами

У Transparency International відреагували на офшорний скандал

Організація хоче нових законів проти "глобальних схем великомасштабної корупції".

На тлі скандалу з "панамським архівом" міжнародна організація Transparency International закликала терміново прийняти антикорупційні закони. Вони мають бути націлені на заборону офшорів.

"Глобальне розслідування про використання офшорних компаній багатими високопоставленими чиновниками показало, як мережа юристів, банкірів і політиків по всьому світу приховують незаконне багатство. Transparency International закликає міжнародне співтовариство діяти негайно і вжити необхідних антикорупційні закони, щоб заборонити таємні компанії", - говориться в оприлюдненій у понеділок заяві організації.

"Розслідування на основі панамських документів викриває темну сторону глобальної фінансової системи, в якій банки, юристи і фінансові фахівці дають можливість таємним компаніям приховувати незаконні гроші, отримані в результаті корупційних дій. Це повинно припинитися. Світові лідери повинні об'єднатися і заборонити приховані компанії, які підживлюють корупцію високого рівня і дозволяють корупціонерам отримати вигоду з видобутого нечесним шляхом багатства ", - заявив голова правління Transparency International Хосе Угас.

Фінансовий скандал прогримів одразу по всьому світу

Фінансовий скандал прогримів одразу по всьому світу

Міжнародна організація по боротьбі з корупцією також закликала країни G20 визнати, що відкритість реєстрів власності має бути загальним стандартом, а до тих країн, які не забезпечують принцип відкритості реєстрів, повинні застосовуватися санкції. Це має стосуватися не лише країн "двадцятки", а й інших, де створення прихованих компаній – великий бізнес.

"Скільки ще масових витоків документів світові лідери повинні побачити, щоб зрозуміти: відсутність відкритих реєстрів бенефіціарів власників компаній - це запорука живучості глобальних схем великомасштабної корупції?" - зазначив Угас.

PanamaPapers

Нагадаємо, що документи, які "витекли" з компанії Mossack Fonseca, стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи опинилися в розпорядження німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) та Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Наразі з 20 причетних українців опубліковані матеріали про трьох людей, пов'язаних з Україною - президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і підприємця Мохаммада Захура – британського бізнесмена пакистанського походження, який живе і веде бізнес в Україні.

Щодо президента України, то, згідно із розслідуванням, попри свої обіцянки, він досі не передав свої активи у траст, але почав реструктуризацію своїх активів Roshen, створивши для цього три офшорні компанії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація