Туреччина не буде змінювати закони про тероризм заради скасування віз з ЄС

Туреччина не буде змінювати закони про тероризм заради скасування віз з ЄС

Фото: Getty Images

Захід не раз критикував Туреччину за широке трактування контртерористичних законів.

Туреччина не буде змінювати закони про протидію тероризму незважаючи на те, що це було передбачено угодою про біженців, яка укладена між країною та Євросоюзом у березні.

В рамках угоди ЄС запроваджує для громадян Туреччини безвізовий режим на 90 днів, якщо Анкара доведе, що у країні дотримуються принципи свободи слова та політичних прав меншин.

"ЄС каже: щоб отримати візи, ви повинні змінити свої антитерористичні закони... Вибачте, але ми підемо своєю дорогою, а ви йдіть своєю", - сказав президент країни Реджеп Тайіп Ердоган в телезверненні в п'ятницю. Європейська комісія згодна надати громадянам Туреччини право в'їжджати в Шенгенську зону без віз, але з низкою застережень.

Зазвичай ЄС вимагає від країни, що претендує на безвізовий в'їзд до Європи для своїх громадян, дотримання принципів свободи слова, забезпечення незалежності судів і змін в антитерористичному законодавстві з тим, щоб ефективно захищати права меншин.

У той же час Захід не раз критикував Туреччину за широке трактування контртерористичних законів, яка, на думку західних країн, використовується для придушення меншин, насамперед курдів.

Нагадаємо, що 4 травня Єврокомісія висунула законодавчу пропозицію Європарламенту і Раді Євросоюзу скасувати візи для громадян Туреччини.

Про це заявив віце-президент ЄС Франс Тиммерманс.

Наголошується, що відповідну пропозицію було подано разом із звітом про прогрес Туреччини у виконанні вимог дорожньої карти щодо лібералізації візового режиму.

Повʼязані теми:

Наступна публікація