Стовпи економіки Росії відзвітували про "болісні" збитки у 2015 році

Стовпи економіки Росії відзвітували про "болісні" збитки у 2015 році

"Роснефть" зазанала збитків / Фото: Reuters

Опитування серед росіян показало їхнє ставлення до ситуації.

Кілька провідних підприємств Росії у 2015 році зазнали серйозних збитків.

Зокрема, чисті збитки російського Газпрому за 2015 рік склали 47,7 млрд рублів.

Це майже у 3,5 разу перевищує збитки за попередній рік, пише РБК.

Відповідні дані оприлюднили у звіті кредитної організації, підготовленому відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ).

Головною причиною збитків експерти назвали створення резервів під можливе знецінення процентних активів, що було викликане погіршенням кредитної якості активів.

За даними кредитної організації, за 2015 рік рівень витрат на створення резервів під можливе знецінення процентних активів досяг історичних максимумів у 139,5 млрд руб. Роком раніше він оцінювався лише в 54,2 млрд руб.

Слід зауважити, що зменшення прибутків експерти також спостерігають і в роботі "Роснефти".

До різкого скорочення доларової виручки компанії призвело падіння світових цін на нафту. Через це чистий прибуток "Роснефти" за 2015 рік склав 6,1 млрд доларів, що на 34,4% менше, ніж у 2014 році.

Зокрема доларовий прибуток компанії від продажу  саме нафти, газу та нафтопродуктів скоротився на 40,8% (з 146,7 млрд доларів до 86,9 млрд доларів).

Втім у компанії запевняють, що їм вдалося отримати рубльовий прибуток у 2015 році завдяки девальвації російської валюти. Прибуток у рублях збільшився на 2% та склав 355 млрд руб., що, за словами представників "Роснефти", дає змогу покращити базу для виплати дивідендів.

Слід зауважити, що у компанії наголошують, що негативний ефект від падіння нафтових цін вдалося обмежити за рахунок збільшення обсягів продажу газу (3,8%) і продуктів нафтопереробки і нафтохімії (+ 1%), нарощування високомаржинальних поставок нафти в східному напрямку (+ 18,5%).

Наступним російським підприємством, яке зазнало серйозних збитків у 2015 році, став "АвтоВАЗ".

Відповідно до звітності компанії за МСФЗ збиток "АвтоВАЗу" в 2015 році склав 74 млрд рублів, пишуть "Ведомости". Повідомляють, що виручка концерну зменшилася на 10,9% і склала 168,7 млрд рублів.

Слід зауважити, що прогнози на 2016 рік теж не обіцяють особливого покращення для економіки Росії. На думку міністра економічного розвитку РФ Олексія Улюкаєва, спад ВВП Росії за підсумками I кварталу 2016 р перевищить 2%.

Втім, попри можливе погіршення ситуації, більше половини росіян вірять у спроможність влади побороти економічну кризу.

Майже кожен другий опитаний росіянин (49%) вірить, що уряду РФ вдасться змінити стан справ в економіці. Про це свідчать дані Всеросійського центру вивчення громадської думки, пише РБК. Скептично щодо можливостей влади налаштовані 23% респондентів, ще 23% вважають, що шанси на неуспіх і на невдачі приблизно рівні.

Польська компанія подала позов проти "Газпрому"

Польська компанія подала позов проти "Газпрому"

Нагадаємо, що раніше Центробанк РФ оновив економічний прогноз для Росії на найближчі три роки. Зростання ВВП відбудеться лише в 2018-му. Ще наприкінці 2015-го російські економісти та фінансисти передбачали, що зростання почнеться в 2016-му. Тепер же цей прогноз щодо приросту відтермінували на два роки. За підсумками 2016-го падіння ВВП Росії може скласти до 1,5%, російська нафта Urals у середньому коштуватиме 30 доларів за барель, а інфляція становитиме до 6%.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація