У Бельгії всьому населенню почнуть роздавати таблетки від радіації

У Бельгії всьому населенню почнуть роздавати таблетки від радіації

Ілюстрація / Фото: polytika.ru

Уряд вирішив розширити зону профілактичного розподілу таблеток від радіації.

Уряд Бельгії прийняв рішення про роздачу всьому населенню країни таблеток з високим вмістом йоду, які потрібні для захисту від радіації, передає BBC.

Як заявила міністр охорони здоров'я Меггі де Блок, раніше зона профілактичного розподілу таблеток від радіації становила 20 км в радіусі від АЕС. Тепер ця відстань збільшується до 100 км.

Враховуючи розташування АЕС у країні, в потенційно небезпечній зоні опинилися всі 11 млн населення Бельгії. Пігулки зі вмістом йоду покликані захистити щитовидну залозу, яка страждає при забрудненні навколишнього середовища радіонуклідами.

Передбачається, що цей захід набуде чинності з початку 2017 року.

Рішення бельгійського уряду було прийнято в ході обговорення ситуації навколо японської АЕС "Фукусіма", де в 2011 році в результаті землетрусу сталася аварія.

Всього в Бельгії працює сім атомних реакторів на двох АЕС: в містечку Дув (поряд з Антверпеном) на півночі і Тіанж (поблизу Льєжа) на півдні країни, а також один реактор в центрі ядерних досліджень в місті Мовляв.

Раніше сусідні Нідерланди, Люксембург і Німеччина звернулися до Брюсселю з вимогою призупинити роботу ядерних реакторів, де були зафіксовані збої в роботі. Зокрема, міністр навколишнього середовища Німеччини Барбара Хендрікс закликала Бельгію тимчасово призупинити експлуатацію одного з реакторів АЕС Дув і енергоблоку Тіанж до тих пір, поки не будуть надані докази їх безпеки.

Брюссель відповів на це відмовою.

Робота цих АЕС вже припинялася в 2012 році, коли в стінах реакторів були виявлені тріщини.

Голова "Партії зелених" Бельгії Жан-Марк Нолле підтримав ініціативу уряду країни щодо роздачі населенню таблеток, але наголосив, що це недостатня міра для захисту людей від можливих наслідків радіації.

Повʼязані теми:

Наступна публікація