У Білорусі за добровільну участь у боях на Донбасі загрожує тюремний строк

У Білорусі за добровільну участь у боях на Донбасі загрожує тюремний строк

Добровольцям, які воюють на Донбасі, "світить" тюремний строк / Фото: Reuters

У країні збираються внести зміни до законодавства.

У Білорусі готують законопроект щодо внесення поправок до Кримінального кодексу – за новими нормами участь добровольців у  бойових діях на території іншої держави буде вважатися  злочином.

Про це повідомляє портал Tut.by.

Наразі у Білорусі притягають до відповідальності лише за надання військовий послуг за гроші чи вербування найманців. Натомість нові поправки передбачають тюремне ув'язнення на термін від двох до п'яти років для добровольців.

Раніше про потребу внести зміни до законодавства,  що дозволяють залучити до відповідальності, в тому числі, добровольців із Донбасу, говорив глава КДБ Валерій Вакульчик. Згодом його підтримав і глава держави Олександр Лукашенко.

"Ставлення Білорусі до таких вояків, які воювали в Україні з тієї чи іншої сторони, відоме. Розбирайтеся миттєво разом з міліцією і КДБ ", - заявляв Лукашенко у січні 2016.

За підрахунками МВС Білорусі станом на лютий 2016 у збройному конфлікті Донбасі  брали участь 140 білоруських громадян, при цьому, переважна більшість із них воювали на боці "ДНР" та "ЛНР".  

Нагадаємо, за останніми даними ООН, на Донбасі уже загинуло більше 9 тисяч людей. Ще понад 21 тисяча осіб дістали поранення. Близько трьох мільйонів людей живуть у районах, охоплених конфліктом, а ще 200 тисяч - на лінії зіткнення. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація