У Держдепі США вважають "гуманітарні паузи" РФ у Сирії неефективними

У Держдепі США вважають "гуманітарні паузи" РФ у Сирії неефективними

Фото: Reuters

"Скільки людей отримало допомогу? Ніскільки", - зазначив представник Держдепартаменту США.

Ініційовані російською стороною так звані "гуманітарні паузи" в районі сирійського міста Алеппо є неефективними через відсутність доступу до оточених районів гуманітарної допомоги.

Таку позицію висловив речник Державного департаменту США Джон Кірбі, - пише Укрінформ.

"Для чого застосовується гуманітарна пауза? Для того, щоб надати можливість людям вийти (з району бойових дій – ред.), але вона повинна також дозволити іншим отримати (гуманітарну) допомогу. Скільки людей отримало допомогу? Ніскільки", - зазначив представник Держдепартаменту США.

Через це, за його словами, з'являються новини з зображеннями людей із перемотаними животами в Алеппо, які таким чином намагаються подолати біль, яку вони відчувають від голоду. Крім того, жителі Алеппо не мають питної води – тільки забруднені джерела. Лікарні змушені переміщатися в підвали, катастрофічно не вистачає медичного персоналу та медикаментів.

"Отже, чи дійсно ця (гуманітарна – ред.) пауза ефективна, ви краще поспілкуйтеся про це з росіянами. Але сирійський народ, особливо жителі Алеппо, звичайно ж, не відчувають жодного покращення від цього", - підсумував Кірбі.

Мережею тим часом шириться відео знищення російського гелікоптера в Сирії. На записі видно два ґвинтокрили. Після злету одного з них, у другий - влучає снаряд. Те, що машина таки російська, - підтвердило і тамтешнє Міноборони.

Останні чотири роки військового конфлікту в Сирії Алеппо, друге за величиною місто країни, розділене майже навпіл. Сили президента Башара Асада контролюють захід міста, а повстанці утримують східні райони. За деякими даними, у східній частині міста в умовах гострої нестачі їжі й медикаментів наразі перебуває до 250 тисяч людей. З початку російської військової операції в Сирії Росію звинувачували в невибіркових авіаударах по місту та знищенні гуманітарного конвою. Західні лідери навіть називали це військовим злочином. Росія заперечує звинувачення в ударах по цивільних об'єктах.

ООН не змогла доставити гуманітарну допомогу цивільним у Алеппо через відсутність гарантій безпеки

ООН не змогла доставити гуманітарну допомогу цивільним у Алеппо через відсутність гарантій безпеки

Повʼязані теми:

Наступна публікація