У Держдепі США запевняють, що Захід не захотів кидати Москву на "економічну скелю"

У Держдепі США запевняють, що Захід не захотів кидати Москву на "економічну скелю"

Москву не захотіли одразу вбивати санкції / Фото: Reuters

На Заході вважають, що РФ нанесені істотні збитки.

Санкції, які були введені країнами Заходу щодо Росії, матимуть довготерміновий ефект.

Про це, як повідомляє агентство Reuters, заявив офіційний представник держдепартаменту США на умовах анонімності.

За словами чиновника, згідно з даними МВФ, обмеження зменшили на 1,5% російський обсяг виробництва у 2015 році. "Пряма дія досить незначна... приблизно 1 до 1,5%. Непрямий ефект більший", - сказав чиновник. 

У Державному департаменті також визнають, що падіння цін на нафту значно сильніше вдарило по економіці РФ, ніж введені санкції після анексії Криму та військових дій на Донбасі. Загалом, як вважають у Вашингтоні, ВВП РФ впав у 2015 році на 3,8%. 

"Санкції призначені не для того, щоб підштовхнути Росію на економічну скелю. Це було б погано для російського народу", - зазначило джерело. 

Нагадаємо, застосовані у 2014 році країнами США та Європою обмеження стосувались банківських, енергетичних і оборонних галузей Росії. Головна мета - припинити агресію Кремля на сході України. 

У понеділок, 11 січня, президент Росії визнав, що в економіці є проблеми. Зокрема, ВВП впав на 3,8%, промвиробництво знизилось на 3,3%, інфляція зросла до 12,7%. "Це багато, але при цьому у нас зберігається позитивний баланс зовнішньої торгівлі, у нас вперше за багато років значно зріс обсяг експорту продукції з високою доданою вартістю. Це точно абсолютно позитивний процес всередині економіки", - зазначив Путін. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація