У фінських багатоповерхівках збудували комунальний рай

У фінських багатоповерхівках збудували комунальний рай

Фото: Reuters

Люди фінансують капітальний ремонт впродовж 50 років.

У Фінляндії збудована повноцінна система утримання нерухомості, повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень.

У спальному районі фінської столиці у стандартному трьохповерховому будинку, якому понад 50 років, кожні півстоліття проводять капітальний ремонт – заміна труб та проводки. При цьому комунальники дозволяють обирати самостійно дизайн меблів, які руйнують під час ремонту. Рішення про ремонт приймають більшістю на зібранні товариства жильців. Питання - звідки гроші давно вирішене. Всі 50 років у квартплати частина була саме на дороговартісний ремонт.

У будинку встановлені однакові двері, обов'язково є табличка з ім'ям власника, та поштовий отвір, до речі, тут можна написати – "без реклами", коли листоноша кидатиме всередину тільки листи і рахунки без рекламних буклетів.

У багатоповерхівці немає охорони, адже спеціально запрограмована система блокує двері після 20:00, що дозволяє відслідкувати незваних візитерів.

Крім власної квартири мешканці Гельсінкі мають підсобні приміщення, де одразу є склад для велосипедів і санчат. Якщо раптом є нічийне та покинуте приладдя, його утилізують в цікавий спосіб. Зокрема, якщо інвентар у незадовільному стані – відправляють на утилізацію. Якщо підлягає ремонту – можна купити.

До речі, велосипед не потрібно тягти з підвалу сходами, адже для цього є спеціальний вихід одразу на вулицю. Поруч - ще дві пральні окремо для одягу і для килимків. У фінів взагалі прання килимків - масова народна традиція з весни до осені. Щонеділі вони цим займаються на річках і озерах збираючи довкола купу туристів.

І нарешті фінська гордість - сауна. В деяких будинках її має кожна квартира, але частіше - одна на будинок. Один візит сім'ї в сауну вартує 10 євро та входить в квартплату. 

Чому фінські багатоповерхівки відомі економністю, безпечністю та збереженням тепла

Чому фінські багатоповерхівки відомі економністю, безпечністю та збереженням тепла

Повʼязані теми:

Наступна публікація