У Кишиневі перекривають центр міста і стягують туди додаткові сили поліції

У Кишиневі перекривають центр міста і стягують туди додаткові сили поліції

У Кишиневі перекривають центр міста і стягують туди додаткові сили поліції

У Молдові готуються до наймасовіших акцій протесту

Місто в неділю побачить три велелюдні мітинги одночасно.

Дострокових парламентських виборів у Молдові не буде. Спікер парламенту країни заявив, що наразі для проведення голосування немає юридичних підстав, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Натомість Андріан Канду пообіцяв наступного тижня зустрітися з лідерами протестів, які тривають у країні вже кілька днів поспіль.

Тисячі проросійських активістів вийшли на вулиці Кишинева та заблокували головні траси столиці, вимагаючи дострокових виборів. У парламенті на такі вимоги не пристали.

Народні хвилювання почалися, коли парламент затвердив нового прем'єр-міністра – політика з проєвропейською позицією Павла Філіпа. Саме це і викликало невдоволення проросійських сил.

За останньою інформацією, влада країни стягує додаткові сили поліції до столиці в переддень неділі. Саме на вихідний очікується найбільш масовий мітинг опозиції.

Дострокових парламентських виборів у Молдові не буде

Дострокових парламентських виборів у Молдові не буде

Окрім того, на вулиці вийдуть і прибічники влади. У місті заплановано одразу три мітинги. Центр Кишинева буде закритий для руху транспорту.

Міністр внутрішніх справ Молдови Александр Жиздан закликав протестувальників не переступати межі та не чинити протизаконних дій.

"Ми закликаємо організаторів акцій протесту пам'ятати про те, що мирні протести є невід'ємним правом громадян у демократичній державі. Підкреслюю – протести повинні бути мирними і в рамках закону, з дотриманням прав і свобод інших громадян. Організатори несуть особисту відповідальність за дотримання порядку та недопущення насильницьких дій", - заявив міністр.

Нагадаємо, у середу, 20 січня, у Кишиневі приблизно тисяча активістів заблокувала підступи до будівлі парламенту та захопили частину першого поверху. Сталося декілька бійок з правоохоронцями, які застосували проти мітингувальників сльозогінний газ. Протестувальники висловили невдоволення затвердженням складу нового уряду у парламенті. На думку активістів, це рішення було прийняте з порушенням.

Лідер опозиційних соціалістів Ігор Додон заявив, що опозиція буде посилювати тиск на владу. 24 січня в Кишиневі відбудеться масова акція протесту, на якій опозиціонери планують створити Комітет національного порятунку.

Повʼязані теми:

Наступна публікація