У Китаї назвали суму хабара, за отримання якого призначають смертну кару

У Китаї назвали суму хабара, за отримання якого призначають смертну кару

Фото: Reuters

За наявності пом'якшувальних обставин смертний вирок може бути винесений умовно.

Отримання хабара в розмірі від 3 млн юанів (близько $ 463 тис.) може призвести до вищої міри покарання - смертної кари. Таке розпорядження випустила влада Китаю.

Як повідомляє Xinhua з посиланням на спільне рішення Верховного народного суду і Верховної народної прокуратури, влада КНР встановила мінімальний розмір хабара або обсяг розтрати державних коштів, за який може бути винесений смертний вирок.

Згідно з новим правилом, засудити до смертної кари можна буде визнаного винним в отриманні хабара на суму 3 млн юанів (близько $ 463 тис.). Зазначається також, що смертний вирок буде виноситися у "вкрай важких випадках", що мали "вкрай негативні наслідки".

За наявності пом'якшувальних обставин смертний вирок може бути винесений умовно. Як зазначає Xinhua, на практиці суди часто схиляються до поблажливого ставлення при винесенні вироку до тих, хто співпрацював зі слідством.

У тих випадках, коли смертна кара може стати занадто жорстким покаранням, засуджені можуть бути засуджені до довічного ув'язнення без права дострокового звільнення або пом'якшення покарання.

Це рішення Верховного народного суду і Верховної народної прокуратури є доповненням до кримінального законодавства, поправки до якого були внесені в кінці 2015 року.

Торішні поправки приймалися з метою зробити більш гнучким законодавство щодо випадків розтрати держкоштів і хабарництва. Проте, у законодавстві не зазначалися конкретні суми грошей.

Крім того, у разі, якщо чиновник дізнався, що член його сім'ї або помічник, отримав хабар, але не повідомив про це, він буде вважатися співучасником злочину.

Повʼязані теми:

Наступна публікація