У кулуарах Всеправославного собору на Криті обговорюють Україну

У кулуарах Всеправославного собору на Криті обговорюють Україну

Фото: Getty Images

Звернення Верховної Ради обов'язково буде розглянуте патріархом Варфоломеєм.

На Криті зібралися керманичі православних церков світу. Уже в неділю там розпочнеться Всеправославний собор, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

На грецький острів уже з'їхались очільники 10 церков із 14 офіційно визнаних. Не приїхали делегації Болгарської, Грузинської, Антіохійської та Російської церков.

Церкви, що раніше відмовилися від участі у соборі, напередодні отримали повторне запрошення. За нашою інформацією, на нього вони відповіли відмовою.

На настрій на Криті це суттєво не вплинуло. Більшість делегацій прибули на Крит ще у четвер. За цей час вони провели вже кілька спільних зустрічей. Більшість з них нині – закриті.

Відзавтра на Криті розпочнеться Всеправославний собор

Відзавтра на Криті розпочнеться Всеправославний собор

У кулуарах передсоборових зібрань говорять і про Україну. Офіційно українське питання не заплановано для розгляду на цьому соборі. Але оминути його увагою архієреї просто не можуть. Особливо після звернення українського парламенту.

"Ми прочитали і почули в пресі. Вселенський патріархат буде його розглядати, коли отримає свої через належні інстанції. Можливо, будуть створені комісії. Це буде залежати від рішення священного синоду", - прокоментував представник Константинопольського патріархату у Всесвітній раді церков владика Іов Геча.

У неділю єпископи різних церков разом відправлять святкову літургію в день П'ятидесятниці. А з понеділка почнеться власне робота собору, аналогів котрому не було в історії православної церкви за останні понад тисячу років.

Як повідомлялося, Москві не вдалося зірвати Всеправославний собор. Більшість церковних делегацій прибули на острів Крит, де протягом тижня відбуватиметься церковне зібрання.

Перед собором Верховна Рада України ухвалила звернення до Вселенського патріарха Варфоломея І щодо надання українській православній церкві статусу автокефальної. На це гостро відреагували в Московській патріархії.

Тим часом в інтернеті ініціативна група збирає підписи до Вселенського патріарха Варфоломея І щодо сприяння у наданні автокефалії Українській православній церкві. Автори наголошують, що статус автокефальної церкви є природним і закономірним, "враховуючи 1000-річний досвід існування української держави ще з часів нашої православної єдності з Візантією".

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація