У Міноборони РФ заявляють, що російський літак не порушував кордонів Туреччини

У Міноборони РФ заявляють, що російський літак не порушував кордонів Туреччини

Фото: Вікіпедія

У Росії звинуватили турецьку сторону в "голослівній пропаганді".

Міністерство оборони Росії спростовує заяву МЗС Туреччини про порушення російським літаком повітряного простору країни.

Про це заявив офіційний представник Міноборони РФ Ігор Конашенков, передає Інтерфакс.

Він назвав заяви турецької сторони "голослівною пропагандою". Конашенков впевнений, що в Туреччині не змогли б встановити тип літака, який порушив повітряний простір країни.

"Упевнений, що навіть турецькі фахівці ППО знають, що радіолокаційні станції (радари), що здійснюють контроль повітряного простору, можуть фіксувати лише висоту, курс і швидкість об'єкта в повітрі. Жоден з подібних радарів не здатний встановити тип і державну належність повітряного об'єкта - Росії або очолюваної США так званої "антиіділівської коаліції", - зазначив Конашенков.

Представник Міноборони каже, що визначити тип літака можна лише за допомогою прямого візуального контакту з іншим літаком, "якого не було".

"Говорити всерйоз про те, що з допомогою цих радарів хтось когось ще й попереджав "російською та англійською мовами", можуть лише безграмотні пропагандисти, надивившись голлівудських бойовиків", - сказав Конашенков.

Представник Міноборони РФ "категорично заявив", що ані російські засоби ППО в Сирії, ані сирійські РЛС контролю повітряного простору, ніяких порушень сирійсько-турецького кордону не зафіксували.

"Не кажучи про те, що будь-яких голосових контактів турецької сторони з нашими пілотами вже давно немає", - сказав Конашенков.

Нагадаємо, в МЗС Туреччини заявили, що російський винищувач-бомбардувальник Су-34 порушив повітряний простір країни.  Дипломати повідомили, що літаку були передані попередження англійською та російською мовами, що він протягом 20-25 секунд знаходився над територією провінції Газіантеп.

Міністерство закордонних справ Туреччини викликало посла Росії у зв'язку з інцидентом. У посольстві Росії в Анкарі підтверджують факт виклику посла, але зміст розмови не коментують.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року російський військовий літак Су-24 було збито військовими Туреччини. Двом росіянам, які були на борту Су-24 вдалося катапультуватися, однак у повітрі їх обстріляли сирійські повстанці.

Після цього інциденту стосунки Туреччини та Росії сильно зіпсувалися. Країни запровадили низку торгових та інших обмежень стосовно одна одної.

Повʼязані теми:

Наступна публікація