У Москві за посилених заходів безпеки почався суд щодо остаточної заборони Меджлісу

У Москві за посилених заходів безпеки почався суд щодо остаточної заборони Меджлісу

У Москві за посилених заходів безпеки почався суд щодо остаточної заборони Меджлісу

Фото: Крим.Реалії

На засіданні присутні дипломати України та ЄС.

Верховний Суд Москви розпочав розгляд справи про остаточну заборону Меджлісу на території Росії і в окупованому Криму, йдеться у сюжеті ТСН.12:00.

Засідання було заплановано на 11.00 за київським часом, але почалось з півгодинним запізненням. Біля суду посилені заходи безпеки – перед входом припарковано 2 автобуси ОМОНу, на засідання прибули, окрім адвокатів, дипломати України та країн ЄС.

Правники, які захищатимуть у суді інтереси забороненого в Росії представницького органу кримських татар, вже нині певні - жодної надії на позитивне для Меджлісу рішення немає.

"Практика Верховного Суду така, що він ще жодного разу не скасовував рішення про визнання організацій екстремістськими, і немає жодних надій, що це станеться в цей раз. Міркування Верховного суду будуть скоріше в сфері бюрократичної звітності щодо боротьби з екстремізмом, ніж у забезпеченні захисту прав кримських татар", - впевнений адвокат, юридичний директор правозахисного центру "Меморіал" Кирило Коротєєв.

Приводом для репресій щодо Меджлісу став позов так званого прокурора анексованого Москвою півострова Наталії Поклонської. Підконтрольний Росії Верховний суд Криму заборонив діяльність Меджлісу кримських татар ще навесні. Втім, на корінне населення півострова проросійська влада тиснула й до того - влаштовувала масові обшуки й арешти кримських татар. А після сьогоднішнього судилища, певні правозахисники, на них очікує нова хвиля репресій.

"Будь-який член Меджлісу може піддаватись кримінальному переслідуванню. Членство в екстремістській організації саме по собі злочин у російському праві, навіть якщо ви більше нічого не робите. Я підозрюю, що органи безпеки в Криму будуть також розглядати членами екстремістських організацій не тільки членів Меджлісу кримськотатарського народу – 33 людини, але ще і всіх місцевих Меджлісів", - каже Коротєєв.

Ухвалу Верховного Суду адвокати чекають лише для того, аби завершити усі правові формальності в Росії та скерувати документи в Стразбург - до Європейського суду з прав людини. Та поки триватиме судова тяганина, громадяни України в Криму залишаться сам на сам із окупаційною владою.

Кореспондент УНІАНу Роман Цимбалюк

Верховний Суд Москви розпочав розгляд справи про остаточну заборону Меджлісу у Криму

Верховний Суд Москви розпочав розгляд справи про остаточну заборону Меджлісу у Криму

Повʼязані теми:

Наступна публікація