У Нідерландах вирішать долю "скіфського золота"

У Нідерландах вирішать долю "скіфського золота"

Фото: flickr.com

В Окружному суді Амстердама о 10:30 розпочнеться судове засідання.

Сьогодні, у середу, 5 жовтня, нідерландський суд вирішить долю "скіфського золота". Про це йдеться в сюжеті ТСН.Ранок.

Засідання в Окружному суді Амстердама розпочнеться о 10.30 за київським часом. Участь від України у ньому братимуть представники мін'юсту, МЗС та міністерства культури. Керівник мінкульту, Євген Нищук, напередодні повідомляв, що деякі члени української делегації до останнього не могли отримати від посольства Нідерландів візи.

Нагадаємо, 2013 року понад півтисячі експонатів із чотирьох кримських музеїв вивезли на виставку спершу до Німеччини, потім до Нідерландів. Під час анексії Криму Росією раритети перебували в амстердамській галереї, де вони залишаються й досі.

Претензії на скіфські скарби, вивезені на закордонні виставки три роки тому, окрім офіційного Києва, пред'являють також керівники кримських музеїв, які очолили установи вже за часів російської окупації. Однак Москва стороною в суді не виступає.

Україна, своєю чергою, наполягає, що лише офіційний Київ є власником раритетів, а музеї півострова натомість лише вторинні користувачі.

Поки ж понад півтисячі експонатів перебувають у запасниках амстердамського музею Алларда Пірсона, страхування і зберігання скарбів галерея оплачує власним коштом. А повернути золото погоджується лише за рішенням суду.

За прогнозами аналітиків, судовий процес буде тривалим.

Зазначимо, офіційно уряд Нідерландів анексію Криму Росією не визнає і розглядає, як порушення норм міжнародного права.

Нідерландський суд розпочав вирішення справи "скіфське золото"

Нідерландський суд розпочав вирішення справи "скіфське золото"

Повʼязані теми:

Наступна публікація