У Парижі чекають підняття рівня Сени до 5,5 метрів

Синоптики обіцяють, що наступна доба для Франції буде критичною

Потужна повінь в останні дні приготування до футбольного Євро паралізувала Францію. Водою залиті десятки міст, із затоплених районів евакуюють людей. Стихія у Франції та Німеччині вже забрала життя п'ятьох людей, йдеться в ТСН.16.45.

Ситуація залишається критичною щонайменше в одному центральному французькому департаменті, тут з берегів вийшли річки Сена і Марна.

У низці населених пунктів затопило вулиці, рівень води подекуди піднімається до рівня півтора метри. Люди змушені пересуватися на човнах, мешканці перших поверхів постраждали найбільше. Загалом у департаменті евакуювали близько 5 тисяч людей, цих людей тимчасово розміщують у спортзалах місцевих шкіл. Життя цих міст паралізоване, крамниці зачинені, світла і води немає у 20 тисячах домівок. Роботу припинила одна гілка регіональних потягів, тобто виїхати з регіону, аби перечекати негоду, теж дуже складно.

"Це дуже вражає, бачити Сену такою. Я ніколи не бачив, щоби вода в річці досягала такого рівня так швидко. І щоби сила течії була такою потужною. Це надзвичайно", - каже мешканець затопленого міста.

Тим часом у Парижі вже теж б'ють на сполох. Рівень Сени за одну добу піднявся на 50 сантиметрів, до суботу він може сягнути 5 з половиною метрів. Зазвичай у цю пору року набережні у французькій столиці щовечора перетворюються на гігантський пікнік, нині ж вони перекриті, людей попереджають, що сидіти коло води може бути небезпечно, адже течія дуже потужна.

Рівень води в річці Сена в Парижі продовжує рости

Рівень води в річці Сена в Парижі продовжує рости

Невпинні зливи зіпсували настрій і любителям тенісу – у Парижі вперше за 16 років скасували рекордну кількість матчів турніру престижного турніру Ролан Гаррос.

Від негоди потерпає не лише Франція, у Німеччині внаслідок повеней загинули 4 людей. Найбільше від злив дісталося Баварії, зокрема містечку Зімбахамін, де підтоплена добра половина осель.

"Вода прийшла так швидко, наповнила весь перший поверх за 5 хвилин. Ми врятувалися лише тому, що видерлися на горище. Я прив'язала червоне ганчір'я на мітлу та махала нею з вікна. Через три години мій онук заліз на дах, і тільки тоді нас помітив гелікоптер і забрав", - розповідає мешканка затопленого будинку.

Синоптики обіцяють, що вже цими вихідними ситуація поліпшиться, на Францію і Німеччину чекає сонце, однак мешканцям підтоплених міст залишається протриматися ще щонайменше одну критичну добу.

Потужна повінь у Франції

Потужна повінь у Франції

Повʼязані теми:

Наступна публікація