У Південному Судані оголосили режим припинення вогню

У Південному Судані оголосили режим припинення вогню

Фото: Reuters

Поки не ясно, чи реально припинилися збройні сутички в країні.

Президент Південного Судану Салва Кіїр і віце-президент Рієка Мачара наказали своїм прихильникам припинити вогонь після декількох днів інтенсивних збройних зіткнень.

Про це пише ВВС.Russian.

Кіїр наказав припинити вогонь близько 18:00 за місцевим часом. Його представник заявив, що президент має намір продовжити партнерські відносини з Мачаром. Мачара у відповідь заявив, що його прихильники будуть дотримуватися режиму припинення вогню з 20:00 за місцевим часом.

Не ясно, чм реально припинилися збройні сутички в країні. ЗМІ повідомляє про обстріл в столиці країни, Джуби після заяви Киира.

Нагадаємо, що в результаті зіткнень в столиці Південного Судану двоє миротворців ООН були поранені.

Таку заяву зробив заступник генерального секретаря Організації об'єднаних націй з миротворчих операцій Ерве Ладсус відразу після екстреної зустрічі Радбезу ООН.

Військовий представник Рієка Мачари, віце-президента Південного Судану, заявив, що їх сили повернулися у стан війни з військами, вірними президенту країни Салве Кіїру.

За словами представника віце-президента, урядові війська атакували їх позиції в столиці країни, Джубі.

З обох сторін було вбито сотні солдатів, зазначив він. Уряд країни поки не прокоментував цю ситуацію.

Бої між таборами президента і віце-президента почалися в четвер і загострилися в неділю вранці.

Рада безпеки ООН звернувся до керівництва Південного Судану з вимогою покласти край сутичкам, а також закликав країни регіону надати необхідну для цього підтримку.

Південний Судан відокремився від Судану в 2011 році. У грудні 2013 року в південносуданської столиці Джубі почалися збройні сутички після того, як президент Сальва Кіїр заявив, що в країні сталася спроба державного перевороту і звинуватив в його організації віце-президента Рієка Машара.

У серпні 2015 року сторонами було підписано мирну угоду, укладення якого неодноразово відкладалося. Машар повернувся в Джуба 26 квітня і пізніше прийняв присягу в якості першого віце-президента країни в рамках угоди щодо мирного врегулювання. Незабаром в країні було сформовано перехідний уряд національної єдності, яке буде діяти до загальних виборів.

У Південному Судані поновилися збройні сутички

У Південному Судані поновилися збройні сутички

Повʼязані теми:

Наступна публікація