У Польщі депутати прийняли суперечливий закон про прокуратуру

У Польщі депутати прийняли суперечливий закон про прокуратуру

Опозиція розкритикувала відповідний законопроект / Фото: Reuters

Чиновники вирішили об'єднати обов'язки міністра юстиції та генерального прокурора.

Польський Сейм ухвалив рішення, згідно з яким посади генерального прокурора і міністра юстиції об'єднуються. Це означає, що з 4 березня польська прокуратура фактично втратить свою незалежність.

Про це повідомляє Європейська правда, посилаючись на Gazeta Wyborcza.

Відповідний законопроект підтримали 236 депутатів, 209 чиновників висловилися проти скандального рішення. Відтак, новий генеральний прокурор зможе безпосередньо втручатися у роботу прокуратури, видавати постанови та команди.

Ухвалений закон також передбачає ліквідацію військової прокуратури та формування регіональних прокуратур замість апеляційних.

Польська ліберальна опозиція жорстко розкритикувала законопроект. Її представники стверджують, що об'єднання функцій генерального прокурора і міністра юстиції зробить прокуратуру підконтрольною правлячій партії "Право і Справедливість".

Нагадаємо, що після прийняття президентом Анджеєм Дудою скандального закону про контроль над державними ЗМІ, у німецькому Бундестазі закликали Європейський Союз запровадити санкції проти Польщі.

Зокрема, таку заяву зробив голова фракції блоку Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) Фолькер Каудер. Своєю чергою голова Європарламенту Мартін Шульц відкрито засудив політику польського уряду за ведення політичної лінії за російським зразком.

Повʼязані теми:

Наступна публікація