У Польщі ексгумують тіло президентського подружжя Качинських

У Польщі ексгумують тіло президентського подружжя Качинських

Фото: Getty Images

Процедура відбудеться у рамках Смоленського слідства.

У понеділок, 14 листопада, у Кракові ексгумують тіло президентського подружжя Леха та Марії Качиньських у рамках Смоленського слідства. Про це повідомляє Укрінформ.

Так, до кінця 2016 року мають загалом ексгумувати 10 тіл загиблих у Смоленській катастрофі, а решту – до кінця 2017 року.

Близько 13-ї години за київським часом відкриють саркофаг подружжя. На процесі ексгумації будуть присутні представники прокуратури, польського духовенства, а також родичі загиблих – доньки екс-президента Качинського та брат-близнюк, лідер правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качиньський.

Після ексгумації тіла Качиньських перевезуть до лабораторії судової медицини Ягеллонського університету у Кракові, де упродовж кількох днів їх досліджуватиме міжнародна група з 14 експертів.

Подружжя знову покладуть до саркофага 18 листопада. Процес відбудеться без офіційних урочистостей, однак буде відправлено заупокійну службу.

Ексгумація і проведення судмедекспертизи необхідні через виявлені неточності у проведенні судмедекспертиз в Росії. Польська сторона вважає, що документація судмедекспертизи з Росії містить 90% помилок. За словами представників прокуратури, судмедекспертиза має встановити причини смертей, механізм загибелі, а також реконструювати перебіг подій в останній фазі польоту.

Нагадаємо, раніше лідер правлячої партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський заявив, що незалежність Польщі неможлива без завершення Смоленської справи. Він наголосив, що зараз триває боротьба за те, щоб правда про Смоленську катастрофу стала відомою, щоб можна було вшанувати жертв трагедії і поставити їм пам'ятники.

Повʼязані теми:

Наступна публікація