У Польщі офіційно визнали Волинську трагедію "геноцидом"

У Польщі офіційно визнали Волинську трагедію "геноцидом"

Сейм підтримав постанову, в якій визнає Волинську трагедію 1943-45 років "геноцидом" / Фото: espreso.tv

Документ ухвалили 432 депутати Сейму. Жоден не проголосував проти.

Польський Сейм підтримав постанову, в якій визнає Волинську трагедію 1943-45 років "геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти мешканців ІІ Речі Посполитої".

Документ ухвалили 432 депутати Сейму, жоден не висловився "проти", утрималося десятеро.

До постанови була внесена єдина поправка: з тексту викреслили слово "братовбивчі", яке стосувалося подій на Волині.

За словами доповідача Міхала Дворчика, ухвалення документу не спрямоване проти українського народу. "Ця резолюція визначає вбивць: українських націоналістів і їхню вбивчу ідеологію. Це не український народ допустив злочини, але десятки тисяч вояків ОУН і УПА".

Польський парламент закликає до "встановлення місць злочинів та їхнього маркування, забезпечення гідного поховання всіх жертв, віддати належну шану і повагу до невинного вбитих і закатованих, підготувати повні списки жертв".

Крім того, Сейм закликає до "продовження роботи примирення і діалогу, ініційованого політичними лідерами і релігійниками, істориків до співробітництва, в тому числі розширення доступу до державних архівів, зміцнення співпраці між органами Республіки та України в найважливіших для майбутнього відносин обох країн".

У своїй резолюції парламент також висловлює "солідарність з Україною, яка бореться з зовнішньою агресією, щоб зберегти територіальну цілісність".

8 липня Верхня палата польського парламенту ухвалила постанову щодо Волинської трагедії: сенатори закликали Сейм встановити 11 липня Національним днем пам'яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої".

Як відомо, правляча партія "ПіС" знана своїми праворадикальними поглядами. Раніше сенатор від неї та відомий польський історик Ян Жарин заявляв, що українці не стануть повноцінною нацією без усвідомлення того, що Волинська трагедія була геноцидом польського народу. Він вважає, що Україна не зможе інтегруватися в європейський культурний простір, якщо прославлятиме і шануватиме ОУН-УПА.

Польський Сейм ще у 2013 році, до перемоги ПіС на виборах, відмовився назвати Волинську трагедію "геноцидом" поляків. Формулювання "геноцид" підтримали лише 212 депутатів з 231 необхідних для його ухвалення. Тодішній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав "не загострювати" позицію в справі Волинської трагедії, нагадавши, що 5 років тому польський парламент вже визнавав ті події "етнічною чисткою". Він наголошував, що з цього часу насправді нічого не змінилося та звертав увагу, що "гостріше формулювання" негативно вплине на перспективи європейської інтеграції України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація