У Польщі ультраправі напали на процесію зі вшанування Українських Січових Стрільців

У Польщі ультраправі напали на процесію зі вшанування Українських Січових Стрільців

Фото: Reuters

Це перший напад на ходу на честь  Стрільців.

У польському місті Перемишль група ультраправих напала на процесію греко-католиків і православних, які після панахиди за Українськими Січовими Стрільцями йшли з собору на місцевий військовий цвинтар.

Про це повідомляє Польське радіо.

Нападників було близько 20 осіб. У поліції не змогли ідентифікувати, хто це був. Але голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима повідомив, що серед них були люди у футболках Всепольської молоді.

Інший очевидець, анонімний журналіст, розповів, що у групі нападників були футбольні хулігани та особи, які ідентифікуються із середовищем націоналістів.

Вони вигукували образливі гасла на адресу учасників процесії, тримали транспаранти: "Бандерівці та їхні прихильники – геть з Польщі" і такі, що стосувалися Волинської трагедії.

Поліція відділяла процесію від польських націоналістів. Правоохоронці заявили, що застосовувати силу не було необхідності.

"Мотиви їхньої діяльності встановлюються. Якщо виявиться, що відбулося порушення закону, їм поставлять закиди", – заявила речниця поліції, підкомісар Боґуслава Себастіанка.

У той же час очевидець розповів, що нападники почали сутичку з кількома учасниками процесії, вони побили і розірвали сорочку чоловікові віком 60 років.

"Урочисті заходи, приурочені нашим героям, Січовим Стрільцям, сягають 20-тих років минулого століття, з перервою в період Польської Народної Республіки. Ніколи, однак, вони не викликали контроверсій. Лише тепер деякі середовища, цинічно використовуючи факт, що на цьому цвинтарі є могили членів УПА, намагаються викликати польсько-український конфлікт", – відзначив Петро Тима.

Голова Об'єднання українців у Польщі додав, що ці могили знаходяться там абсолютно легально.

Нагадаємо, лідер польської партії "Конгрес нових правих", євродепутат Януш Корвін-Мікке заявив, що Україна - ворог Польщі.

"Я завжди говорив, що, як тільки повстане Україна, зміниться геополітика. Змінилася, але люди все ще розглядають Росію як ворога. Україна є ворогом, а не Росія. Там наразі голосують за "бандерівців"", - зазначив євродепутат.

Більше читайте тут: https://tsn.ua/svit/polskiy-yevrodeputat-progolosiv-ukrayinu-vorogom-polschi-512113.html

Повʼязані теми:

Наступна публікація