У РФ лякають Швецію військовими та зброєю у разі вступу в НАТО

У РФ лякають Швецію військовими та зброєю у разі вступу в НАТО

Фото: Getty Images

Російські експерти вже припускають, що Кремль "підтягне" до кордону із Швецією "Іскандери".

Російська Федерація погрожує Швеції посиленням військової присутності на кордоні, якщо остання вступить до НАТО. Про це в інтерв'ю шведському виданню розповів міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, пише "УП".

Чиновник заявив, що Кремль не буде розцінювати приєднання Швеції до Північноатлантичного альянсу як плани щодо майбутнього нападу на Росію.

"Але оскільки шведська військова інфраструктура в тій ситуації буде вже підпорядковуватися верховному головнокомандуванню НАТО, то, звісно, ми на наших північних рубежах будемо змушені вжити необхідні військово-технічні заходи, виходячи з того, що по той бік кордону знаходиться військово-політичний блок, який вважає Росію загрозою і хоче її всіляко стримувати", - сказав Лавров.

Лавров пояснив, що укріплення північних кордонів Росії зумовлено тим, що НАТО називає РФ "загрозою".

"Одна справа, коли в тебе на півночі серед твоїх сусідів нейтральні держави, інша справа, коли вони члени НАТО, який, ще раз повторю, ми розглядаємо як реальність, але який в останній період однозначно проголошує своєю метою стримування Росії, називаючи її "головною загрозою", - сказав очільник російського МЗС.

При цьому, як пишуть "РИА Новости", російські військові експерти пропонують Кремлю розмістити поблизу кордону із Швецією військове озброєння. 

Зокрема, член громадської ради при Міноборони РФ Ігор Коротченко вважає, що потенційними цілями для російської армії можуть стати об'єкти військової інфраструктури Швеції. Він пропонує перекинути на Західний воєнний округ оперативно-тактичні комплекси "Іскандер М".

"У світлі можливого вступу Швеції в НАТО варто провести посилення угруповання Збройних сил РФ на північно-західному кордоні, а також оновлення бойового складу Балтійського флоту за рахунок включення до його складу надводних кораблів і підводних човнів, оснащених крилатими ракетами морського базування класу "Калібр", - сказав він.

Підтримує пропозиції Коротченка і президент Академії геополітичних проблем Констянтин Сивков, який у свою чергу вважає, що РФ необхідно сформувати підводний патруль у Балтійському морі. 

"Там (у ЗВО — ред.) можуть бути розгорнуті танкові і мотострілецькі з'єднання і частини, зенітні ракетні комплекси і бойова авіація — мова може йти максимум про дві бригади. Можливо, на Балтійському флоті буде організовано патрулювання підводними човнами", - заявив Сивков.

Нагадаємо, США вимагає від Німеччини розмістити підрозділи НАТО в східних кордонах альянсу. Сполучені Штати сподіваються, що Великобританія та Німеччина відправлять військову техніку і солдатів у країни Балтії, Польщі та Румунії на бази НАТО.

Раніше у НАТО заявляли, що нова стратегія стримування Росії включає в себе розширення присутності в Чорному морі. Її учасниками мають стати Туреччина, Болгарія і Румунія.

При цьому, постійний російський представник при НАТО Олександр Грушко заявив, що це дестабілізує ситуацію в чорноморському регіоні. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація