У Росії оприлюднили базу даних про 40 тисяч НКВСників

У Росії оприлюднили базу даних про 40 тисяч НКВСників

Фото: Facebook/Міжнародний Меморіал

Джерелом зібраних відомостей стали накази Народного комісаріату внутрішніх справ СРСР щодо особового складу.

Російська правозахисна організація "Меморіал" опублікувала інформацію про майже 40 тисяч співробітників НКВС.

База даних "Кадровий склад органів державної безпеки СРСР. 1935-1939" оприлюднена на офіційному сайті організації.

"У довіднику подано короткі дані про 39 950 співробітників НКВС, які отримали спеціальні звання системи держбезпеки з моменту їхнього введення в 1935 р. до початку 1941 р. Особливо пильна увага приділена часу з осені 1935 року до середини 1939 року - в довідник увійшли практично всі, кому спецзвання було присвоєно в цей період", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, попередня версія довідника вийшла у травні на CD.

"Головним джерелом даних для довідника стали накази НКВС СРСР щодо особового складу. У довіднику наведені номери та дати наказів про присвоєння спецзвань і про звільнення з НКВД, відомості про займану на момент звільнення посаду, а також інформація про отримані державні нагороди і про нагородження знаками "Почесний працівник ВЧК-ГПУ", - додали в "Меморіалі".

До того ж інформацію з наказів доповнювали біографічними даними з інших джерел - в першу чергу, про загиблих і зниклих безвісти в роки Великої Вітчизняної війни, а також про підданих репресіям.

Зауважимо, у жовтні у РФ правозахисне товариство "Меморіал" внесли до реєстру іноземних агентів, організація збирається оскаржити рішення в досудовому порядку.

Нагадаємо, закон про іноземних агентів був прийнятий у Росії у 2012 році. Згідно з ним, НКО, які займаються політичною діяльністю і отримують фінансування з-за кордону, повинні реєструватися в спеціальному реєстрі в якості іноземних агентів і маркувати відповідною позначкою всі необхідні матеріали. Згідно із законодавством, іноземні агенти ні в яких формах не можуть брати участь у виборах. У червні 2016 року був прийнятий закон, який уточнює поняття політичної діяльності.

Повʼязані теми:

Наступна публікація