У Росії порушили першу кримінальну справу за недонесення

У Росії порушили першу кримінальну справу за недонесення

Підозрюваним став мешканець Чечні.

У Росії порушили першу кримінальну справу за статтею за недонесення, яка була прийнята у рамках антитерористичних законів, відомих як "пакет Ярової".

Першим фігурантом справи про неінформування став житель Чечні Асхаб Хізрієв, передає Znak з посиланням на прес-службу прокуратури Чечні.

Хізрієв підозрюється в тому, що він знав про намір свого знайомого Фаріда Сафіна приєднатися до терористичної організації в Сирії, але не повідомив про це в правоохоронні органи.

Мешканцю Чечні загрожує штраф до 100 тисяч рублів, примусові роботи на строк до одного року або позбавлення волі на той самий строк.

Нагадаємо, 24 червня 2016 року, Держдума РФ прийняла "антитерористичний" пакет законів, внесений депутатом Держдуми Іриною Яровою і сенатором Віктором Озеровим (так званий "пакет Ярової").

Законодавчі ініціативи передбачають розширення повноважень держави, посилення контролю над жителями країни й обмеження прав громадян. Так, "пакет Ярової" передбачає, що влада зможе позбавляти людей російського громадянства за деякі злочини терористичної та екстремістської спрямованості. У списку цих злочинів є, наприклад, стаття за заклики до сепаратизму або за збудження ненависті і ворожнечі – остання одна з тих, за якими можна сісти за перепост зображення у соціальній мережі.

Також громадянства можуть позбавити за роботу в міжнародних організаціях, у яких не представлена Росія. Однак паспорт можуть забрати тільки у тих, у кого є громадянство іншої країни або гарантія, що вони його отримають.

Ще один пункт антитерористичних нововведень – позбавлення громадянства або кримінальний термін за недонесення. У Кримінальний Кодекс РФ вноситься нова стаття (205.6) називається "неповідомлення про злочин". По ній будуть притягати до відповідальності тих, хто не повідомив правоохоронним органам про підготовлювані злочини – від міжнародного тероризму до збройного заколоту проти територіальної цілісності Росії.

У Росії готуються масово розшифровувати особисті повідомлення громадян у соцмережах

У Росії готуються масово розшифровувати особисті повідомлення громадян у соцмережах

Повʼязані теми:

Наступна публікація