У Росії схвалили безстрокове розміщення авіаційної групи в Сирії

У Росії схвалили безстрокове розміщення авіаційної групи в Сирії

Фото: Reuters

Документ регулює умови безстрокового перебування російської авіаційної групи на території Сирії. 

Рада Федерації ратифікувала російсько-сирійську угоду про безстрокове розміщенні в Сирії авіагрупи Збройних сил РФ.

За таке рішення проголосували 158 членів верхньої палати, один утримався, передає "Интерфакс".

Зокрема, група буде розміщена на території Сирії на прохання сирійської сторони і дислокована на аеродромі "Хмеймім" (провінція Латакія), який разом з його інфраструктурою та необхідною територією за погодженням сторін надається в користування російській стороні на безоплатній основі.

"Застосування російської авіаційної групи здійснюється відповідно до рішення її командира за планами, погодженими сторонами. Склад російської авіаційної групи визначається російською стороною за погодженням з сирійською стороною", - зазначено в угоді.

Закріплюється домовленість про те, що озброєння, боєприпаси, обладнання та матеріали, необхідні для виконання російською авіагрупою завдань за призначенням, для забезпечення безпеки і життєдіяльності її особового складу, ввозяться на територію Сирії без стягнення будь-яких зборів і мит, а особовий склад російської авіагрупи "безперешкодно перетинає кордон Сирії і не підлягає огляду прикордонними і митними органами сирійської сторони".

Особовому складу російської авіагрупи і членам їхніх сімей надаються імунітети та привілеї, аналогічні дипломатичним представникам; транспортні засоби і повітряні судна РФ, використовувані в інтересах російської авіагрупи, користуються імунітетом від огляду, обшуку, реквізиції, арешту та інших примусових заходів.

Крім того, встановлюється, що сирійська сторона не висуває жодних претензій Росії, її авіагрупі і її особовому складу і не порушує проти них ніяких позовів у зв'язку з їх діяльністю.

Угода укладається на безстроковий період і припиняється після закінчення одного року від дати отримання повідомлення однієї із сторін про намір припинити дію цього документа.

Нагадаємо,  Росія хоче розмістити в сирійському місті Тартус свою військово-морську базу на постійній основі. Окрім цього, сьогодні, 10 жовтня, стало відомо, що Росія почала перемовини з Єгиптом щодо оренди його військових об'єктів, у тому числі — радянської військово-повітряної бази на північному заході країни —  в місті Сіді-Баррані. За повідомленням анонімного джерела, Росія хоче заволодіти військовою базою в північноафриканському регіоні "задля розв'язання геополітичних завдань в умовах серйозної нестабільності регіону".

Повʼязані теми:

Наступна публікація