У Росії судять блогера за слова "Бога немає"

У Росії судять блогера за слова "Бога немає"

Віктор Краснов / Фото: ВКонтакте

Його звинувачують в образі почуттів вірян під час суперечки у "ВКонтакте"

У російському місті Ставрополь розпочався суд над блогером Віктором Красновим, якому інкримінується образа почуттів вірян під час суперечки в соціальній мережі "ВКонтакте".

Про це повідомляє видання Грані.Ру.

Ще восени 2014 року Краснов написав у соцмережі коментар до запису незнайомого користувача - "Бога немає", а також назвав Біблію "збіркою єврейських казок".

На блогера написали заяву в правоохоронні органи. За словами Краснова, позивач на момент суперечки був студентом юридичного факультету.

Краснов провів місяць у психіатричній лікарні, його визнали осудним. А лінгвістична експертиза коментаря блогера засвідчила, що в ньому міститься образа почуттів співрозмовника.

Сам блогер розповів, що йому не дали можливості провести незалежну альтернативну експертизу, оскільки під час попереднього слідства і в прокуратурі захисту не дозволили відновити його листування у повному обсязі (опоненти видалили свої висловлювання).

"Слідство витягнуло з неї тільки мої слова, прибравши їх з контексту суперечки. Рішення про відновлення змісту ухвалив тільки суд, практично через два роки після скоєння "злочину". Потерпілі ще на стадії попереднього слідства написали відмову від ознайомлення з матеріалами справи і від участі в слідчих заходах. Про них я знаю тільки те, що обидва студенти (на той момент) юрфаку. Особисто з ним я не знайомий", - сказав він виданню "Грані.Ру".

В коментарях міститься ненормативна лексика

Коментарі, за які судять Краснова (Колосова) / Фото: Грани.Ру

Також Краснов розповів, що йому надсилали повістки з вимогами з'явиться до ЦПЕ (управління з протидії екстремізму, - ред.) для дачі спектру голосу і забору генетичного матеріалу.

"Це за переписку в інтернеті? Справді?! Довелося місяць жити у друзів. До матері оперативники приїжджали на роботу і просили начальство звільнити її на підставі того, що її син - екстреміст. У цього є свідки. Відчепилися тільки після того, як справу було передано в суд", - заявив блогер.

Зараз Краснову надходять анонімні погрози. Крім того, йому погрожувала поліція.

"Були спроби повісити на мене хуліганку і адміністративку. Були і вчинені дива: у свіжовипраній і вигладженій моїй польовій формі знайшлися три бойові патрони! Сенсація, яка потім перетворюється на один рядок у матеріалах справи: "кримінальну справу не порушувати у зв'язку з малозначністю правопорушення", - сказав він.

Як відомо, в РФ відповідальність за "образу почуттів вірян" була введена після скандального процесу над учасницями групи Pussy Riot. Стаття передбачає покарання у вигляді великого штрафу і позбавлення волі на строк до трьох років.

Раніше в РФ Челябінський центральний суд визнав винним в екстремізмі і засудив до двох років позбавлення волі умовно місцевого блогера, активіста "Громадянського руху Південного Уралу" Костянтина Жарінова, який зробив перепост зі сторінки "Правого сектору".

Повʼязані теми:

Наступна публікація